Kaunas.lt archyvo nuotr.

Pavasarį, balandžio 24 – gegužės 2 dienomis, vyksiantis festivalis “Kaunas Jazz 2016“ atskleidžia dar keletą intriguojančių šių metų programos koncertų. Vienas vakaras pagrindinėje festivalio salėje bus skirtas tik Lietuvos atlikėjams, o kitame koncerte pasirodys tikra Vokietijos džiazo ir kino muzikos legenda.

Kaip skelbta anksčiau, į Kauną balandžio 28-ąją atvyks fantastiškoji vokalistė Stacey Kent (į kurios pasirodymą teliko kelios dešimtys bilietų), gegužės 1-ąją „Žalgirio“ arenoje koncertą surengs žymiausia pasaulio džiazo vokalo grupė iš JAV „Take 6”, o gegužės 2-ąją Vilniaus kongresų rūmuose dainuos pastarųjų metų Izraelio muzikos sensacija Ester Rada.

Prie šių ryškių vardų šiandien galima pridėti dar kelis – atskleista Kauno Vytauto Didžiojo universiteto salėje, kurioje tradiciškai du vakarus įsikurs pagrindinė festivalio scena, vyksiančių koncertų programa.

Balandžio 29-ąją čia karaliaus lietuviai – publika išgirs du labai skirtingus, bet neabejotinai vertus dėmesio projektus.

Dainininkę Justę Arlauskaitę-Jazzu Lietuva jau gerai žino kaip dueto su prodiuseriu Leonu Somovu narę, vieną populiariausių šalies atlikėjų, kartu su šiuo scenos partneriu neseniai surengusią koncertų turą penkių didmiesčių arenose.

„Kaunas Jazz“ kvietimu Jazzu pasirodys kur kas mažesnėje erdvėje – ir su repertuaru, kuris daug ką nustebins. Dabar jau mažai kas prisimena, kad ši talentinga vokalistė savo karjerą pradėjo džiazo vokalo konkursuose, tačiau stipri jos meilė šiai muzikai niekur nedingo. Kartu su Jazzu „Kaunas Jazz“ scenoje specialų projektą atliks du puikūs muzikantai – ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje gerai žinomas pianistas Petras Geniušas ir violončelininkas Justas Kulikauskas.

Tą patį vakarą į sceną kils ir vieni Lietuvos džiazo lyderių – Dainiaus Pulausko grupė. Nuo festivalio debiuto 1991-aisiais tvirtos bičiulystės su „Kaunas Jazz“ siejamas D.Pulauskas ir jo suburti muzikantai šįkart atliks naują koncertinę programą.

Šeštadienį, balandžio 30-ąją, estafetę perims užsieniečiai. „Kaunas Jazz“ partneriai, Lenkijos festivalis „Lotos Jazz“, Lietuvos publikai pristatys grupę „Radiostatik“. Tai – talentingo šios šalies pianisto Michalo Wroblewskio Niujorke suburtas projektas, kuriame dalyvauja su ryškiausiomis JAV džiazo žvaigždėmis groję, prestižines Berklio ir Džuljardo mokyklas baigę muzikantai. 2014-aisiais debiutavusio projekto muziką įrašyti padėjo pasaulinio garso JAV muzikantas Terence’as Blanchardas, o prodiusavo „Grammy“ laureatas Russelas Elvado, dirbęs su Alicia Keys, „The Roots“, Roy Hargrove’u ir daugybe kitų garsenybių.

„Tai drąsus, veržlus ir idėjomis trykštantis pasaulinio lygio projektas, eilinį kartą įrodantis, kad jauni šio Europos regiono talentai gali sulaukti pripažinimo ir už Atlanto. Džiaugiamės, kad galėsime juo mėgautis Kaune“, – sako „Kaunas Jazz“ meno vadovė Indrė Jučaitė.

Po šios grupės į sceną kils muzikantas, pelnytai vadinamas Europos džiazo milžinu. 79-erių Klausas Doldingeris – legendinis Vokietijos saksofonininkas ir kompozitorius, parašęs daugiau nei 2000 kūrinių ir surengęs per 5000 koncertų.

Dar 1953-aisiais karjerą pradėjęs Klausas yra sukūręs muziką daugiau nei 150 kino filmų ir TV serialų, tarp jų – ir Lietuvos žiūrovams gerai žinomoms juostoms „Begalinė istorija“ bei „Palmetas“.

1971-aisiais jis įkūrė džiazo ir „fusion“ grupę „Passport“, kuri gyvuoja iki šiol ir balandžio 30-ąją pirmą sykį pasirodys Lietuvoje – festivalio „Kaunas Jazz“ scenoje. Per daugiau nei keturis dešimtmečius grupės sudėtyje yra muzikavusios tokios garsenybės kaip vokiečių dainininkas Udo Lindenbergas, britų pianistas Brianas Augeris ir šios šalies bliuzo žvaigždė Alexis Korneris. Dėl savo atliekamos muzikos ir įtakos džiazo scenai „Passport“ dažnai vadinami europietišku garsiosios grupės „Weather Report“ atitikmeniu.

Daugiau nei trisdešimt albumų išleidusi grupė naujausią diską „En Route“ pristatė 2015-aisiais. Kaune atliks ir naujausius kūrinius, ir įspūdingiausias per pusę šimtmečio Klauso Doldingerio sukurtas melodijas.

Klauso Doldingerio ir „Passport“ pasirodymas Vokietijos muzikos apdovanojimų ceremonijoje „ECHO Jazz“ 2015-aisiais: https://www.youtube.com/watch?v=SvDrKLXNdrg

Bilietus į visus „Kaunas Jazz 2016“ koncertus galima įsigyti „Bilietų pasaulio“ kasose ir internetu – www.bilietupasaulis.lt

26-ąjį sykį Kaune rengiamas festivalis „Kaunas Jazz 2016“ taip pat pakvies klausytis koncertų klubuose, scenose po atviru dangumi ir pasirodymų ne tik Kaune, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Šių renginių programa bus paskelbta artimiausiu metu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: