Kaunas.lt archyvo nuotr.

Pasiruošimas didiesiems projektams ir dar daugiau lėšų gatvėms, šaligatviams, įvažiavimams į kiemus, dviračių takams – šias dvi svarbiausias kryptis išskyrė 2016-metų biudžetą pristatę Kauno miesto vadovai. Tiesa, svarbių planų bei didelių užmojų Kaunas turi ir daugiau.

„Darbus pradėjome prieš 10 mėnesių. Per šį laiką iškuopti viską, kas buvo apleista per 20 metų, yra neįmanoma. Todėl toliau investuosime į gatvių, šaligatvių, skverų, parkų ir visos aplinkos tvarkymą. Visus darbus darysime taupydami pinigus. Ir taupydami ne kokybės sąskaita. Kaip ir pernai, derybų metu rangovams duodami didesnes darbų apimtis, mes sugebėjome ženkliai sumažinti kainas. Galiausiai dėl to padarėme žymiai daugiau darbų. Tą tęsime ir šįmet“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Rekordinis biudžetas

2016 metų miesto biudžetas sieks 274 mln. eurų. Jį Kauno miesto taryba tvirtins ateinantį antradienį.

„Tai yra rekordinis Kauno miesto biudžetas per visą istoriją. Labai svarbu tai, kad jis yra visiškai subalansuotas. Tai reiškia, kad viskas, kas suplanuota, yra pagrįsta realiais pinigų srautais“, – pabrėžė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Per 2015 metus Kauno miesto konsoliduoti kreditoriniai įsiskolinimai buvo sumažinti 45 mln. eurų (nuo 235 iki 190 mln. eurų). Kalbant apie Kauno miesto savivaldybės administracijos įsiskolinimus, per metus jie sumažėjo 18 mln. eurų (nuo 83,8 iki 65,8 mln. eurų).

Ketina pradėti stadiono rekonstrukciją

„Šįmet daug dirbsime ruošdamiesi didiesiems projektams – visam S. Dariaus ir S. Girėno komplekso atgimimui, Nacionaliniam mokslo ir inovacijų centrui. Pirmi realūs darbais, kuriuos turime pradėti jau šį rudenį, bus S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcija“, – akcentavo Kauno mero pavaduotojas Povilas Mačiulis.

Kauno miesto savivaldybės planuose šįmet – beveik dvigubai daugiau naujo asfalto (pernai nutiesta 12 km, šįmet planuojama 20 km), 5 kartus daugiau naujų šaligatvių, keturi nauji dviračių takai (iš viso 13 km), Kalniečių parko atnaujinimas, 11 naujų sporto aikštynų prie mokyklų ir daugiau atnaujintų įvažiavimų į daugiabučių namų kiemus ir švietimo įstaigas (planuojama apie 120).

Daugiau lėšų kultūrai

Lyginant su praėjusiais metais, Kauno miesto savivaldybės finansavimas kultūrai didėja 1,3 mln. eurų – nuo 7,3 mln. eurų pernai iki 8,6 mln. eurų šįmet.

„Šioje srityje žingsnis po žingsnio eisime į priekį. Prie to tikrai prisidės Europos kultūros sostinės titulas, kurio siekiame. Taip pat – UNESCO statusas tarpukario architektūrai. Noriu pabrėžti tai, kad nors finansavimas ir auga, toliau sieksime, kad viskas būtų racionalu ir skaidru“, – užtikrino mero pavaduotojas Simonas Kairys.

„Švietimo srityje svarbiausi darbai šįmet bus vietų darželiuose problemos galutinis išsprendimas ir 11 naujų aikštynų, kurie bus įrengti prie švietimo įstaigų“, – išskyrė mero pavaduotojas Vasilijus Popovas.

Kauno miesto tarybos Eismo saugumo komisijos pirmininkas Rimantas Mikaitis atkreipė dėmesį į triskart didėjančias investicijas į gyvybių miesto gatvėse išsaugojimą – šįmet Kaunas investuos 321 tūkst. eurų spręsdamas vadinamąsias „juodąsias eismo dėmes“. Tarybos narys Darius Razmislevičius išskyrė 87 proc. didinamą finansavimą nevyriausybinių organizacijų projektams bei didesnė dėmesį socialinių paslaugų teikimui bei jaunimo projektams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: