Kaunas.lt archyvo nuotr.

Po ketverių metų pertraukos į Dariaus ir Girėno stadioną sugrįžta lietuviško futbolo batalijos. Kaune iš pagrindų atstatyta istorinė erdvė ruošiasi iškilmingam atidarymui. Šventiniame šou – Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės finalo rungtynės ir populiarių šalies atlikėjų koncertas: Marijonas Mikutavičius, Leon Somov, Jovani, Justinas Jarutis, Jessica Shy, „The Roop“ ir kiti. Bilietus įsigiję žiūrovai į renginį spalio 16-ąją miesto viešuoju transportu važiuos nemokamai.

Į Ąžuolyną sugrįžta sportas

Paskutinį kartą Dariaus ir Girėno stadione sporto renginiai vyko 2018 metais. Užbaigus statybas, nuo šiol tai didžiausias Lietuvoje ir vienas moderniausių stadionų Baltijos šalyse. Kauno meras Visvaldas Matijošaitis neabejoja, kad nauja futbolo infrastruktūra padės miestui ir Lietuvai užauginti naują futbolininkų kartą.

„Kaunas kasdien tampa žavesnis ne tik savo atnaujintais parkais, skverais, gatvėmis ar vaikų darželiais, bet ir sporto infrastruktūra bei renginiais. Atidarėme Ledo rūmus, olimpinių standartų baseiną prie „Žalgirio“ arenos. Dabar miestas turi ir stadioną, kurio Lietuva laukė visą Nepriklausomybės laikotarpį. Šalia jo – sutvarkytas Ąžuolynas. Kaunas turės kokybiškas sąlygas ugdyti ne tik krepšininkus, bet ir futbolo žaidėjus“, – antradienį iš pagrindų atnaujintame stadione per spaudos konferenciją kalbėjo meras V. Matijošaitis.

Kaunas.lt archyvo nuotr.

Pasak Lietuvos futbolo federacijos generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus, dar šiais metais atnaujintą Dariaus ir Girėno stadioną turėtų išbandyti ir Lietuvos vyrų futbolo rinktinė. Lapkričio 16 d. planuojamos Baltijos taurės rungtynės su Islandija.

„Neeilinis įvykis, neeilinė proga. Šios akimirkos laukėme labai ilgai. Tikiu, kad artimiausius 5–6 metus, o gal ir ilgiau, rinktinė čia žais visas namų rungtynes. Didelis ačiū Kauno merui ir jo komandai, kurie sugebėjo šį iššūkį įveikti ir padaryti stadioną prieinamą futbolo bendruomenei. Norėjome, kad LFF taurės finalo rungtynės vyktų Kaune, Dariaus ir Girėno stadione. Istoriškai tam geresnės vietos nėra“, – teigė E. Stankevičius.

LFF taurės finalo rungtynės Dariaus ir Girėno stadione simboliškai paminės ir Lietuvos futbolo šimtmetį. Be to, jau kitąmet sukaks ir 100 metų nuo dienos, kai buvo pradėtos pirmosios šio istorinio objekto statybos.

Finalą papuoš koncertas

Spalio 16-ąją, sekmadienį, šventę atidarys Lietuvos futbolo federacijos taurės finalo rungtynės. Jose dėl trofėjaus susikaus Vilniaus „Žalgirio“ ekipa ir Kauno rajono „Hegelmann“ bei „Panevėžio“ klubų poros laimėtojas. Atidarymo šventė prasidės 17 val., tačiau visi raginami į stadioną atvykti gerokai anksčiau – durys bus atidarytos apie pusantros valandos iki renginio.

Iš karto po rungtynių žiūrovai raginami neišsiskirstyti. Sportininkų lauks iškilminga apdovanojimų ceremonija, o visų susirinkusiųjų tribūnose – šventinis koncertas. Planuojama, kad daugiatūkstantinę publiką pasveikins Marijonas Mikutavičius, Jovani, Justinas Jarutis, Jessica Shy, „The Roop“, Leon Somov, Saulius Prūsaitis ir Iglė, Vidas Bareikis, „8 kambarys“ bei „Ritmas kitaip“.

Bilietų prekyba į Dariaus ir Girėno stadiono atidarymo renginį prasidės jau spalio 5 d., trečiadienį. Jų kainos – nuo 13 Eur.

Su bilietu – nemokamas viešasis transportas

Svarbu žinoti, kad įsigytas bilietas į Dariaus ir Girėno stadiono atidarymo šventę suteiks galimybę tądien nemokamai naudotis miesto viešuoju transportu. Tiek prieš rungtynes, tiek po jų kursuos daugiau autobusų ir troleibusų.

Į renginio vietą ir iš jos taip pat važiuos 3 papildomi maršrutai. Informacija apie juos bus paskelbta artimiausiu metu. Reikiamus tvarkaraščius galima rasti internete: stops.lt/kaunas.

„Kaip ir daugelyje pasaulio šalių, į tokias vietas paprastai keliaujama pėsčiomis arba viešuoju transportu. Tokią kultūrą ugdysime ir Kaune. Prieš renginį ir po jo ženkliai sutankinsime viešojo transporto maršrutus. Labai prašome nuosavus automobilius palikti namuose, o nesant tokios galimybės – pasinaudoti miesto centre esančiomis parkavimo vietomis. Susisiekimas viešuoju transportu bus gana greitas ir patogus – maršrutai numatyti kas 5 minutes. Stadioną ir arčiausiai esančią Sporto gatvės stotelę skiria vos keli šimtai metrų“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Kaunas.lt archyvo nuotr.

Planuojantieji į renginį atvykti nuosavu transportu raginami naudotis Autobusų stoties (Vytauto pr. 24) ir Vienybės aikštės (Vienybės a. 1, įvažiavimas iš V. Putvinskio gatvės) požeminėmis parkavimo vietomis bei Kauno „Akropolio“ (Karaliaus Mindaugo pr. 49) aikštele.

Renginio metu įvažiavimas į Perkūno alėją automobiliais bus griežtai apribotas. Išimtis numatyta tik vietos gyventojams, turintiems dokumentą apie tikslią savo gyvenamąją vietą.

Atgimė naujomis spalvomis

Didžiausio ir moderniausio Lietuvoje stadiono statybai nuo pamatų prireikė 11 tūkst. kub. metrų monolitinio gelžbetonio, 3,5 tūkst. kub. metrų surenkamų gelžbetonio gaminių ir apie 1,5 tūkst. tonų metalo konstrukcijų Po „susiūta“ hibridine žalia veja išvedžiota net 33 km šildymo vamzdelių. Greta – šildomos kėdės komandų atstovams, lengvaatlečiams skirti bėgimo takai, taip pat disko ir kūjo metimo sektoriai bei šuolio rungčių įrenginiai.

15 tūkst. vietų tribūnas nuo atšiaurių oro sąlygų dengia stogas. Per koncertus stadionas talpins dukart didesnę publiką – iki 30 tūkst. žmonių. Erdvėje – du didžiuliai ekranai rezultatams ir transliacijoms. Sporto ir muzikos renginius tamsiuoju paros metu apšvies daugiau kaip 400 prožektorių bei šviestuvų.

Vidaus patalpose – nauji persirengimo kambariai, spaudos konferencijų salė, įstiklintos VIP tribūnos, studija TV transliacijoms ir kitos šiuolaikiškų standartų stadionams būtinos erdvės. Čia pat sudarytos patogios darbo sąlygos žiniasklaidos atstovams.

Spalio 16 d. Kaune viešės bei savo vertinimą per pirmąsias oficialias rungtynes Dariaus ir Girėno stadione atliks UEFA inspektorius, pateiksiantis savo galutinę išvadą dėl 4-osios kategorijos suteikimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: