Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Odeta Vitkūnienė. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Kitos savaitės pradžioje sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys priims sprendimą dėl greitosios medicinos pagalbos (GMP) reorganizavimo – 16 atskirų įstaigų bus oficialiai prijungtos prie Kauno GMP tarnybos ir bus įkurta bendra Greitoji medicinos pagalbos tarnyba. Asmens sveikatos departamento direktorės Odetos Vitkūnienės teigimu, į planuojamus GMP centralizavimo pokyčius bus investuota virš 50 milijonų eurų.

„Į pokyčius yra suplanuota apie 50 milijonų eurų. Tai yra į penkias sritis. Kalbant apie specialistų rengimą, yra numatyta apie 706 tūkst. eurų GMP specialistų rengimui. Tas terminas, kol bus įgyvendinta ši priemonė, yra iki 2027 metų, kaip ir visas šis periodas – 2021–2027 m., į kurį įeina planavimas ir įgyvendinimas“, – Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) surengtoje diskusijoje apie GMP reformą pristatė O. Vitkūnienė.

„Taip pat turime priemonę – GMP darbuotojų perkvalifikavimas, kuris sistemoje leis daugiau įsilieti paramedikams. Žinom, kad yra netolygumų, kad vienose įstaigose jų turim, kitose neturim. Tai, vėlgi, matome poreikį, kad paramedikai tampa mūsų labai stipri dalis“, – teigė asmens sveikatos departamento direktorė. Šiai priemonei bus skirta 1,2 milijono eurų.
Taip pat planuojama investuoti į skaitmenizavimą, infrastruktūros atnaujinimą bei darbuotojų darbo ir poilsio sąlygų gerinimą.

„Neatsiejama dalis sveikatos sistemoje yra skaitmenizavimas. Tai skaitmenizavimui yra numatyta 7 milijonai eurų tam, kad galėtume mes susitarti, kaip mes konsultuojame, su kokiais dirbame protokolais, kaip mes valdome visas pajėgas, pokalbius, iškvietimus, ir kaip galime padėti Lietuvos gyventojams susiorientuoti, kad reikia skubios medicinos pagalbos, o kada nereikia. Tai yra medicininių konsultacijų sistemos sukūrimas“, – aiškino O. Vitkūnienė.

„Ir, žinoma, kas dabar yra ir viešojoje erdvėje, tos nelaimės ką rodo, kad tiek ar tai būtų mokyklos, ar tai būtų sporto salės, ar tai būtų kitos viešos vietos, tai yra ateitis – defibriliatorių tinklas, kuris turėtų irgi koreliuoti tiek su GMP reforma, tiek su defibriliatorių tinklo atsiradimu Lietuvoje“, – pažymėjo asmens sveikatos departamento direktorė.
Ji pridūrė, kad bus siekiama suteikti galimybę greitosios medicinos pagalbos darbuotojams turėti skaitmenines platformas, kurias jie galėtų išnaudoti mokymams. Be to, ministerija planuoja investuoti 40 milijonų eurų į infrastruktūros atnaujinimą ir papildyti greitosios medicinos pagalbos atsargas 225 automobiliais.

„Nemažiau svarbi priemonė yra infrastruktūros atnaujinimas, tai yra GMP automobilių parko atnaujinimas. Pagal tai, kiek jie yra nuvažiavę, kiek jie yra nusidėvėję, koks yra jų eksploatavimo laikas ir kokia įranga turėtų būti viduj“, – teigė O. Vitkūnienė.

„Tai tikrai norėčiau pasakyti, kad ministerija pati neplanuoja pirkti automobilių, tą darys naujoji GMP tarnyba tam, kad galėtų įsivertinti labiausiai, kokių reikia automobilių, kokio aukščio, kokio pločio, kokios įrangos ir panašiai“, – pabrėžė asmens sveikatos departamento direktorė.

Darbo ir poilsio sąlygų gerinimui bei naujų pastočių įrengimui numatyti 1,5 milijono eurų.

„Reformos kontekste esame numatę, kad pastočių vietos didėja nuo 94 iki 123 vietų, tai yra kur stovės GMP brigados dėl iškvietimų“, – patikslino O. Vitkūnienė.

Suvienytos GMP tarnybos filialai atsiras 4 didžiuosiuose miestuose

Pasak O. Vitkūnienės, šiuo metu greitosios medicinos pagalbos valdymas yra decentralizuotas – 48 GMP įstaigos turi skirtingas vadovų kultūras, vertybes ir kokybės protokolus. Anot jos, GMP centralizavimas leis ne tik suvienodinti valdymą, bet ir darbuotojų sąlygas.

„Šiandien turime situaciją, kad greitoji medicinos pagalba, pati valdysena yra labai decentralizuota, turime skirtingas vadovų kultūras, organizacijas, vertybes, pačius kokybės protokolus. Turime labai skirtingą, netolygų pasiskirstymą greitosios medicinos pagalbos brigadų formavime“, – teigė asmens sveikatos departamento direktorė.

„Ir pagrindinis dalykas, kokią duoda reforma naudą darbuotojui, tai yra tai, kad reforma leidžia mums susivienyti, susitarti dėl ateities darbo sąlygų, tas sąlygas harmonizuoti (…) Jeigu nebūtų priimtų sprendimų dėl reformos, tikriausiai šiandien kalbėti apie GMP darbuotojų darbo sąlygų gerėjimą, suvienodinimą ar atlyginimų didėjimą būtų sunku dėl skirtingų įstaigų valdysenų ir labai skirtingų įstaigų kultūrų“, – akcentavo O. Vitkūnienė.

Anot jos, kitą savaitę sveikatos apsaugos ministras priims sprendimą dėl GMP reorganizavimo ir tokiu būdu įkurs bendrą Greitosios medicinos pagalbos tarnybą.
„Šiandien esame tame etape, kada 16 GMP įstaigų, atskirų juridinių asmenų pasirašė reorganizavimo sąlygas, ir maždaug kovo 14 dieną sveikatos apsaugos ministras priims sprendimą dėl reorganizavimo. Tai yra įstaigas, 15 juridinių asmenų, prijungti prie Kauno GMP tarnybos ir įkurti bendrą, vieną GMP tarnybą, kuri vadinsis Greitoji medicinos pagalbos tarnyba“, – pranešė O. Vitkūnienė.

Taip pat šiuo metu yra lankomi kol kas skirtingų GMP įstaigų darbuotojai, kuriems yra pristatoma reforma ir jie yra kviečiami prisijungti prie naujosios bendros tarnybos. Pasak O. Vitkūnienės, atliekami ir teisėkūros darbai – peržiūrimi 5 dokumentai, kurie reglamentuoja greitosios medicinos pagalbos darbuotojų veiklą.

„Šiuo metu taip pat yra derinama procedūra, kad darbuotojai sklandžiai, nuosekliai yra kviečiami dirbti į naująją GMP tarnybą ir vyksta tam tikras darbuotojų informavimo, konsultavimo periodas, kuriame bandome tikrai pašalinti mitus ir kliūtis, kurios trukdytų pereiti į naująją tarnybą“, – paaiškino ji.

„Tam, kad sklandžiai vyktų ateities darbai, yra vykdomi teisėkūros darbai. Tai yra tokie teisės aktų projektai, kurie padės aiškiau organizuoti darbą, nors tikrai GMP turi pakankamai aiškius algoritmus ir teisės aktus, pagal kuriuos yra dirbama šioje srityje. Tačiau vyksta 5 didelių dokumentų peržiūra, dirba komanda (…)“, – pridūrė O. Vitkūnienė.

Vienas iš jau pabaigtų darbų GMP reformos procese – įstaigų reorganizavimo sąlygų ir valdymo struktūrų keitimas. Ministerija planuoja, kad naujoji GMP tarnyba turės 4 filialus didžiausiuose Lietuvos miestuose.

„Yra pabaigti darbai dėl įstaigų reorganizavimo sąlygų, valdymo struktūros. Taigi, kokią mes matome Lietuvoje tą įstaigą vieningą, pareigybės, kokios bus šioje tarnyboje, kokie bus filialai“, – sakė asmens sveikatos departamento vadovė.

„Pati tarnyba orientuojasi į 4 filialus, tai yra Vilniaus, Panevėžio, Šiaulių ir Klaipėdos. Tai yra tokių regioninių klasterinių principų, kuriems bus priskirtos teritorijos, tam kad galėtume sėkmingai valdyti resursus, tiek finansinius, tiek žmogiškuosius, ir padėti vieni kitiems“, – pridūrė O. Vitkūnienė.

ELTA primena, kad 2022 m. gegužę Seimas pritarė greitosios medicinos pagalbos reformai. Tų pačių metų gruodžio pabaigoje Vyriausybė pritarė GMP centralizavimui.
Nauja viešoji įstaiga oficialiai organizuos GMP paslaugų teikimą visoje šalyje nuo 2023 m. liepos 1 dienos, jos centrinė būstinė bus Kaune.

Irtautė Gutauskaitė (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: