© Andrius Aleksandravičius (afoto.eu) nuotr.

Jau penktą vasarą iš eilės Lietuvos ir Didžiosios Britanijos miestų gyventojai periodiškai renkasi viešosiose erdvėse ir užtvindo jas muilo burbulais ir gera nuotaika.

Vasariškos šventės „Burbuliatorius“ ypatumas yra tas, kad ją savo miestuose inicijuoja ir palaiko patys miestiečiai. Rugpjūčio 19 d. kauniečiai keturiasdešimtąjį kartą susibūrė aikštėje prie Soboro, kad kartu praleistų pirmadienio vakarą muilo burbulų apsuptyje.

Pasak iniciatyvos autorių, kūrybinės grupės „Laimikis.lt“, Kauno „Burbuliatorius“ pasižymi įspūdingu dalyvių skaičiumi ir aktyvumu. „Burbuliatoriaus“ idėjos autoriai teigia, kad ši iniciatyva skirta viešųjų erdvių gaivinimui, o jos tikslas – paskatinti miestiečius aktyviai dalyvauti atskleidžiant viešųjų erdvių potencialą ir plėtojant nekomercinius laisvalaikio scenarijus. Šiais metais kartu su Lietuvos miestais „burbuliuoja“ Didžiosios Britanijos miestai – Londonas, Linkolnas ir Dandolkas.

„Neretai sulaukiame klausimo, kas yra „Burbuliatoriaus“ renginio organizatorius. Tačiau šios iniciatyvos išskirtinumas yra tas, kad ji palaikoma pačių miestiečių, kurie sukviečia savo draugus ir namiškius kartu praleisti kas antro pirmadienio vakarą, leidžiant muilo burbulus viešoje erdvėje. Mūsų kūrybinė grupė tik pasiūlė koncepciją, kaip miestiečiai gali savarankiškai gaivinti viešąsias erdves. Taip pat prižiūrime, kad pilietinė iniciatyva nevirstų komerciniu arba politiniu renginiu. Be to, konsultuojame miestiečius, kokią vietą rinktis: paprastai patariame atkreipti dėmesį į miesto centre esančias apleistas miesto erdves, turinčias rekreacinį potencialą“, – komentuoja renginio sumanytoja, miesto antropologė Jekaterina Lavrinec. Pasak jos, kauniečių pasirinkta Laisvės alėja šiuo metu jau atsigavo, ir „Burbuliatorius“ tapo veikiau gera tradicija, tačiau 2009 metais miesto centras buvo sustingęs ir reikalavo aktyvių gaivinimo veiksmų.

© Andrius Aleksandravičius (afoto.eu) nuotr.

„Kauniečių pasirinkta „Burbuliatoriaus“ vieta prie Soboro labai dėkinga: vakarais miestiečiai gali stebėti, kaip saulė leidžiasi į Laisvės alėją. Ši vieta ir jau tradicija tapęs „Burbuliatoriaus“ įvykis įkvepia ir fotografus: po kiekvienos šventės Kauno fotografai skelbia serijas įkvepiančių fotografijų“, – dalinasi kitas „Laimikis.lt“ grupės narys Julius Narkūnas. Pasak jo, kiekvienas „Burbuliatoriaus“ dalyvis prisideda prie šio miesto įvykio kūrimo: Kauno „Burbuliatoriaus“ metu miestiečiai surengia spontaniškus akustinius koncertus, eksperimentuoja su milžiniškų muilo burbulų putimu.

© Andrius Aleksandravičius (afoto.eu) nuotr.

„Burbuliatorius“ vyksta kas antrą vasaros ir rugsėjo pirmadienį ir prasideda 18.30. Šiais metais miestiečiai turės progos apsilankyti muilo burbulų šventėje rugsėjo 2 d. ir 16 d. Iniciatyvos autoriai kviečia dalyvius atsinešti muilo burbulų sau ir atsarginį buteliuką praeiviui. Kiekviename mieste tradiciškai nusistovėjo savo „Burbuliatoriaus“ vieta: Kaune – aikštė prie Soboro.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: