A.Pupininkas / Organizatorių archyvo nuotr.

Žaliakalnyje prasideda dar sovietmečių paklotų vienų seniausių Kaune magistralinių vamzdynų rekonstrukcija. Skaičiuojama, kad nauji 500 metrų ilgio poliuteranu izoliuoti vamzdynai tarnaus ne mažiau 30 metų, o šilumos tiekimo nuostoliai sumažės beveik 40 proc. „Kauno energija“ iš viso šiemet rekonstruos rekordiškai daug – 14 kilometrų – miesto šilumos tiekimo trasų.

Vykdant miesto šilumos tinklų rekonstrukcijos darbus Žaliakalnyje, nuo liepos 4 d. laikinai bus ribojamas transporto eismas dalyje Vydūno alėjos, taip pat yra ribojamas eismas Gėlių rato gatvės atkarpoje.

Susidėvėjusias trasas keisti – būtina

„Kauno energijos“ Tinklo valdymo skyriaus vadovo Audriaus Pupininko teigimu, atnaujinti per Žaliakalnį besidriekiančias miesto šilumos trasas – būtina. „Per vasarą planuojame rekonstruoti 500 metrų senų, tiek išorinės, tiek vidinės korozijos paveiktų vamzdynų. Po žeme jie glūdi jau daugiau nei tris dešimtmečius ir yra vieni seniausių magistralinių vamzdynų mieste,“ – teigia specialistas.

Pasak jo, esant tokiam šiluminės trasos amžiui, vamzdynai tampa nepatikimi, todėl šaltuoju metų laiku itin padidėja trūkių ir termofikacinio vandens nuotėkio pavojus. „Mūsų tikslas – užtikrinti patikimą ir efektyvų miesto šilumos tiekimą vartotojams, todėl imamės prevencinių priemonių ir didžiausią riziką keliančias atkarpas atnaujiname šiltuoju metų laiku, kai šilumos poreikis yra mažiausias, o eismas mieste – ne toks intensyvus“.

Susidėvėjusius miesto šilumos tiekimo tinklus pakeitus naujais, sumažės ne tik vamzdynų trūkių tikimybė, bet ir šilumos nuostoliai trasose. Skaičiuojama, kad šilumos sutaupymas per metus sieks 37 procentus. Naujo tipo vamzdynai iš anksto izoliuoti poliuretanu, tad patikimai tarnaus ne mažiau 30 metų.

A.Pupininkas / Organizatorių archyvo nuotr.

Bus ribojamas transporto eismas

Didžioji dalis numatomų miesto šilumos tinklų rekonstrukcijos darbų Žaliakalnyje startuoja šiomis dienomis, todėl nuo liepos 4 d. laikinai bus uždaryta Vydūno alėjos atkarpa nuo K. Petrausko gatvės iki Gėlių rato gatvės. Transporto eismas bus nukreipiamas aplinkinėmis A. Baranausko, J. Basanavičiaus ir K. Petrausko gatvėmis. Vairuotojams bus siūloma rinktis ir alternatyvų maršrutą Radvilėnų plentu.

Viešuoju transportu besinaudojantys gyventojai laikinų nepatogumų beveik nepajaus, nes iki liepos 11 d. viešasis transportas važiuos įprastais, o vėliau kursuos šiek tiek pakoreguotais maršrutais. Su jais susipažinti galima čia: https://bit.ly/marsrutu-pokyciai.

„Vydūno alėją centralizuotai tiekiamos miesto šilumos trasos kerta keliose vietose, todėl atlikti vamzdynų rekonstrukcijos darbus neuždarius dalies Vydūno alėjos ir Minties Rato gatvių – tiesiog neįmanoma“, – paaiškina „Kauno energijos“ Tinklo valdymo skyriaus vadovas.

Pokyčiai vyks ir Radvilėnų plento atkarpoje nuo Zoologijos sodo iki Tunelio gatvės. Čia numatyta įrengti tris pralaidas upeliui ir atnaujinti lietaus nuotekų tinklus, tad šioje vietoje darbuosis kelininkai. Minėtas kelio ruožas taip pat uždaromas liepos 4-ąją. Atlikus numatytus darbus, nauja kelio danga galės džiaugtis ne tik vairuotojai – lygiagrečiai Radvilėnų plento, Ąžuolyno pusėje, bus įrengtas naujas pėstiesiems ir dviratininkams skirtas takas. Nepaisant vykdomų rekonstrukcijos darbų, važiuojamoji kelio dalis nesusiaurės.

A.Pupininkas / Organizatorių archyvo nuotr.

Daugiabutis prisijungs prie miesto šilumos

A. Pupininkas atskleidžia, kad, rekonstruojant šilumos trasas Žaliakalnyje, prie centralizuotai tiekiamos miesto šilumos tinklo bus prijungtas ir Vydūno al. esantis daugiabutis. Brangstant energijos ištekliams, jo gyventojai nusprendė individualų šildymo būdą pasikeisti į taupesnį centralizuotą šildymą.

Kaune apie 90 proc. tiekiamos miesto šilumos yra pagaminama iš biokuro, kuris yra už gamtines dujas, elektrą ženkliai pigesnis energijos išteklius gaminti šilumą.

„Kauno energija“ šiuo metu prižiūri apie 410 km įvairaus skersmens trasų, kuriomis miesto šiluma aprūpina 120 tūkst. vartotojų ir 3,5 tūkst. komercinių objektų ne tik Kaune, Kauno rajone, bet ir Jurbarke.

Bendrovė iki naujojo šildymo sezono pradžios iš viso planuoja rekonstruoti 14 km susidėvėjusių šilumos tinklų mieste. Tam paruošta 19 projektų, kurių bendra vertė siekia beveik 11 mln. eurų. Tai didžiausias iki šiol Kaune rekonstruotas šilumos trasų ruožas, apimsiantis net keletą miesto mikrorajonų – Šilainius, Žaliakalnį, Dainavą, Eigulius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: