© 3Dreklama.lt - Virtualūs turai, Foto ir video iš oro nuotr.

Kauno tarpukario architektūra įrašyta UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Visgi Lietuva dar turės įgyvendinti ekspertų pateiktas rekomendacijas.

„Komiteto nariai įvertino Kauno modernizmą kaip didelį vertybinį atradimą pasaulinio modernizmo paveldo kontekste. Puikiai parengtoje, išsamioje nominacijoje atskleistas ir pademonstruotas Kauno modernizmo išskirtinumas, pristatytas konceptualus optimizmo architektūros naratyvas. Kauno modernizmo indėlis į visuotinę modernizmo istoriją yra neabejotinas. Kauno modernizmas mums padeda suvokti modernizmo koncepciją platesniame lauke – jo socialinę, kultūrinę, ekonominę prigimtį, sandarą ir organizaciją“, – išplatintame pranešime spaudai sako kultūros ministras Simonas Kairys.

Pasak kultūros ministro, tai yra didelė garbė, bet kartu ir atsakomybė užtikrinant ilgalaikę vertybes apsaugą net tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui.
Visgi S. Kairys pripažįsta, kad šis UNESCO sprendimas buvo netikėtas.

„Paraiškos rengėjai ir ambasada prie UNESCO atliko žygdarbį. Maža čia pasakyt ačiū. Tai, kad būtent šią Pasaulio paveldo komiteto sesiją priimtas teigiamas sprendimas dėl Kauno yra pozityviai netikėta. Bet kai tokia komanda, toks darbas, toks tikėjimas idėja – viskas įmanoma“, – savo feisbuko Kultūros ministerija atkreipia dėmesį, kad atsižvelgdama į ekspertų nuomonę, Lietuva dar patikslins Kauno paraiškos techninius aspektus. Tą Pasaulio paveldo komitetas įpareigojo atlikti iki 2025 m. pabaigos. Lietuvai reikės parengti Kauno Naujamiesčio tvarkymo planą.

Saudo Arabijoje šiuo metu vykstančioje UNESCO Pasaulio paveldo komiteto 45-ojoje sesijoje Kauno modernizmo architektūra įrašyta į Pasaulio paveldo sąrašą, pritarus Pasaulio paveldo komiteto šalims narėms ir atsižvelgus į ekspertų rekomendacijas.

ELTA (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: