Kaunas.lt archyvo nuotr.

Netarši gamyba, inovacijas kuriantys aukštos kvalifikacijos darbuotojai ir pasaulinio lygio įmonės – visa tai netolimoje ateityje tilps 30 hektarų teritorijoje netoli Kauno centro, greta Europos prospekto. Šiuo metu ieškoma bendrovė, kitąmet įrengsianti investuotojų pritraukimui reikalingą Aleksoto inovacijų pramonės parko infrastruktūrą.

Naujos darbo vietos

Bendraujant su didžiaisiais užsienio investuotojais aiškiai išgirdome poreikį turėti tyrimų, plėtros ir naujų technologijų kūrimo padalinius Kaune. Suprantame, kad miestas privalo būti aktyvus pritraukiant investicijas. Turime tobulinti sąlygas verslui, kad Kaune būtų gera ne tik gyventi bet ir dirbti. Aleksoto inovacijų parkas yra vienas svarbiausių projektų. Jis išties sudarys puikias galimybes kurti naujas, gerai apmokamas darbo vietas“, – aiškino Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Užbaigus viešųjų pirkimų procedūras bei paskelbus rangos konkurso nugalėtoją, darbus planuojama pradėti 2020 metų pradžioje.

Pasitelkiant Europos Sąjungos paramą bei miesto biudžeto lėšas bus nutiestas 8 gatvių tinklas su apšvietimu, paklotos inžinerinės komunikacijos. Tokie pokyčiai bus įgyvendinti 30 hektarų plote tarp Europos prospekto ir Lakūnų plento.

Atgaivins apleistą angarą

Praeityje kariškiams priklausiusi Aviacijos gamyklos teritorija prieš keletą metų perduota miesto žinion. Tuomet, atidarius modernų paieškos ir gelbėjimo postą, kariuomenė perleido ne tik 30 ha sklypą, bet ir jame esantį apleistą angarą.

Pagal planą sraigtasparnių angaras bus pritaikytas inovatyviam, prototipus kuriančiam verslui, kad naujas technologijas vystantys verslininkai galėtų įskurti kaip įmanoma greičiau.

„Remiantis kitų šalių praktika, viena pramonės parke sukurta darbo vieta netiesiogiai sukuria papildomas tris darbo vietas mieste“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis.

Milžiniškos investicijos

Pastaraisiais metais apie sprendimą investuoti Kaune paskelbė ne viena didelė tarptautinė kompanija. Didžiausia investuotoja kol kas yra automobilių komponentus gaminanti įmonė „Continental“, kurios plyno lauko investicijų vertė siekia net 95 mln. eurų.

Toliau seka medicininės įrangos gamintoja „Hollister Incorporated“ su 50 mln. eurų bagažu ir automobilių komponentų gamybos bendrovė „Hella Group“, pasiryžusi į veiklą investuoti 30 mln. eurų.

Ekspertų teigimu, Kaune ir toliau formuojasi automobilių komponentų gamintojų klasteris. Po sėkmingai atsidariusių didžiųjų gamyklų, šiemet Kaune duris atvėrė ir jų komponentų tiekėjai „Mikron“.

Tarp Kauną pastaruoju metu pasirinkusių užsienio investuotojų išskiriami ir kiti pasaulyje gerai žinomi vardai, tokie kaip „Peikko“, „Festo“, „Intermedix“, „AL-KO“, „Dematic“, „Oracle“, OAG, „Centric“, „Visma“, NKT, „Fortum“  ir kt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: