© Arno Aleknos nuotr. / KaunoZinios.lt

Kauno nekilnojamo turto nuomos rinka pastaruoju metu sulaukia ne ką mažesnės paklausos, nei nuoma sostinėje ar kurortiniuose miestuose – naujausia statistika rodo, kad butų nuomos kainos antrajame pagal dydį mieste beveik susilygino su Vilniaus įkainiais. Kaunas sulaukia nemažai dėmesio dėl aukštojo mokslo įstaigų, tobulėjančios infrastruktūros bei kultūrinio gyvenimo, o ir pramogų kainos šiame mieste vis dar išlieka konkurencingos lyginant su Vilniumi. Pateikiame kelis svarbius aspektus į kuriuos vertėtų atsižvelgti, renkantis būstą nuomai Kaune.

Svarbiau kaina ar lokacija?

Butų nuoma vis dar išlieka populiariausia centre bei senamiestyje, tačiau aklai rinktis šių rajonų nevertėtų – gerai apsvarstykite visus pliusus ir minusus. Apgalvokite pageidaujamą nuomos trukmę, paskirtį ir perspektyvą, galbūt netolimoje ateityje numatomi gyvenimo būdo pokyčiai? Ar atvykote tik studijuoti? Gavote naują darbo pasiūlymą ir planuojate ilgalaikę nuomą? Ar keisis jūsų veiklos, šeimyninė padėtis?

Žinoma, centras ir senamiestis yra patrauklūs dėl pramogų įvairovės, naktinio gyvenimo ir pėsčiomis pasiekiamų svarbiausių miesto objektų, tačiau tai lemia ir vienas didžiausių nuomos kainų visame mieste. Siauros senamiesčio gatvės ir nedideli kiemai neretai apsunkina parkingo galimybes, o ir miesto triukšmas gali trikdyti ieškančius ramesnio gyvenimo būdo ar palankios aplinkos susikaupti.

Populiariausi mikrorajonai Kaune ir modernios alternatyvos

Iš pirmo žvilgsnio, nuomos rinkoje galima pamatyti dvi ryškias tendencijas. Šeimos su vaikais dažniausiai renkasi šiaurinius miegamuosius rajonus: Dainavą, Eigulius, Šilainius, su parkais, žaidimo aikštelėmis ir patogia infrastruktūra pritaikyta sėsliam, šeimyniniam gyvenimo būdui. Atvykę studijuoti, be miesto centro, daugiausiai taikosi į jau minėtus Dainavą ir Eigulius, taip pat Žaliakalnį, Aleksotą bei Aukštuosius Šančius, mat čia susitelkusios arba lengvai pasiekiamos svarbiausios Kauno mokslo įstaigos. Norintiems sutaupyti, verta atidžiau pasidomėti nuo centro į rytus nutolusiais Petrašiūnais. Šiame pramoniniame rajone vyrauja senos statybos namai, tad nuomos kaina tikrai mažiau paplonins piniginę nei populiariausiuose rajonuose. Dėl viešojo transporto lengvatų studentams nuvykti į centrą nebus brangu, o kelionės laiką galima produktyviai išnaudoti kartojantis paskaitų medžiagą arba tiesiog atsipalaiduoti skaitant mėgstamą romaną.

Tiesioginė nuoma ar nuoma per tarpininkus? 

Šiuo atžvilgiu, butų nuoma Kaune nesiskiria nuo nuomos bet kuriame kitame Lietuvos mieste. Pastaruoju metu ir čia vis labiau populiarėja tarpininkų arba brokerių paslaugos, kurie padeda savininkams atrasti jų lūkesčius atitinkantį nuomininką. Už tam tikrą komisinį mokestį, tarpininkas sutvarko visus formalumus nuo patrauklaus ir tikslaus skelbimo įkėlimo, bendravimo su potencialiais klientais bei sutarties sudarymo. Tarpininkai sutaupo begalę laiko nuomotojui, o jų kompetencija bei patirtis gali padėti išvengti nemalonumų ateityje, tačiau bijodami paslėptų mokesčių ar nuogąstaudami dėl tarpininko patikimumo, neretai potencialūs nuomininkai apeina tokius skelbimus.

Sutartis reikalinga visiems

Nepaisant to, ar domitės nuoma su tarpininkais ar tiesiai iš savininkų, svarbu pasirašyti nuomos sutartį atitinkančią abiejų pusių interesus. Nuomotojui, tai užtikrina ramybę dėl buto būklės ir kompensacinių mechanizmų jai suprastėjus (žinoma, atmetus natūralų susidėvėjimą). Nuomininkui, sutartis yra saugumo garantas, garantuosiantis palankias iškeldinimo sąlygas, apibrėžiantis jo teises, be to, galiojanti sutartis reikalinga norint oficialiai prisiregistruoti nuomojame bute.

Pagal įstatymus žodinė sutartis galioja, tačiau tokiu atveju nuomininkas atsiduoda savininko malonei. Praktika rodo, kad ištikus nenumatytoms aplinkybėms nuomotojai gali pakeisti savo nuomonę dėl vienų ar kitų sutarties sąlygų, o neturint raštiško dokumento tokioje situacijoje kažką įrodyti bus beveik neįmanoma. Būtent todėl, verta pasirašyti bent jau standartinę nuomos sutartį, kurią galite rasti internete, o norintiems papildomo saugumo, verta pagalvoti apie brokerio konsultaciją.

Reklama: Butai Kaune

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: