Kaunas.lt archyvo nuotr.

Prieš artėjančias Vėlines sutvarkyta Petrašiūnų kapinėse esančių kolumbariumų aplinka – įrengti ąžuoliniai suoliukai, nutiesti nauji takai. Kauno miesto savivaldybės įmonė „Kapinių priežiūra” jau pradėjo antrąjį kolumbariumų plėtros etapą.

Iš viso numatyti penki Petrašiūnų kapinėse įrengtų kolumbariumų plėtros etapai. Šiuo metu iš 200 urnoms skirtų vietų užimtos 89. Pasak SĮ „Kapinių priežiūra” direktoriaus Algirdo Verbicko, šiuo metu jau išlieti antrajam etapui skirti kolumbariumų pamatai. Trečiojo etapo metu šalia Petrašiūnų kapinių tvoros bus įrengta sienelė, kurioje bus apie 300-400 urnoms skirtų nišų. 4-ajame ir 5-ajame etapuose bus toliau statomi paminklus primenantys kolumbariumai. Įgyvendinus visus etapus, tikimasi įrengti nuo 1000 iki 1200 laidojimo vietų.

„Džiugu, jog tvarkoma kolumbariumų aplinka, įrengti ąžuoliniai suoliukai, takeliai iškloti granitinėmis trinkelėmis. Pirmuosius kolumbariumus spėjome įrengti praėjusiais metais prieš Vėlines. Matome, jog tai pasiteisino – nišos netuščios. Iš tiesų buvo svarbu sukurti ne taip brangiai kainuojančią laidojimo vietos alternatyvą, o žmonės jau patys nuspręs, ką pasirinkti. Dėl kolumbariumo estetikos žodį tarė architektai, su bažnyčia taip pat viskas suderinta”, – sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Tikslas yra sukurti alternatyvų laidojimui po žeme kompleksą, nekertant esamų medžių, sukuriant takelių sistemą. Jau dabar matome, kad pradeda atsirasti gėlių padėjimo tradicija”, – teigė kolumbariumo projekto bendraautorius architektas Adomas Rimšelis.

Pagal prieš metus Kauno miesto tarybos priimtą sprendimą, urnos su mirusiojo pelenais patalpinimas Seniavos, 1-ose ir 2-ose Romainių kapinių kolumbariumų nišose kainuos 1,5 tūkst. litų, Petrašiūnų kapinėse – 1,8 tūkst. litų. Jeigu toje pačioje kolumbariumo nišoje bus laidojami keli tos pačios šeimos asmenys, mokestis kitoms urnoms bus mažesnis ir sieks 300 litų. Vienoje nišoje telpa iki 4 urnų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: