© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Kosmoso Agentūra (European Space Agency) antradienį pradėjo projektą, kurio metu gamins sudėtingas metalines dalis, pasitelkdami 3D spausdintuvus. Šias dalis planuojama naudoti tiek Žemėje, tiek kosminėje erdvėje.

Kaip praneša internetinė svetainė itnews.com, organizacijos projektas AMAZE ženkliai sumažins erdvėlaivių ir reaktyvinių variklių dalių kainas. Agentūros atstovai sako, kad dalys bus gaminamos iš volframo lydinio, kuris gali pakelti temperatūrą iki 3000 laipsnių Celsijaus. Jie pridūrė, jog dalys iš volframo gali pakelti ne tik raketų variklių, bet taipogi ir branduolinių reaktorių sukeliamą karštį.

3D spausdinimas, dar žinomas kaip „adityvi gamyba“, yra pudros formos metalų, ar polimerų sluoksnių pylimo ir purškimo procesas, kurio metu nuo apačios į viršų yra suformuojamas objektas.

Pirmiausia yra suprojektuojamas objekto brėžinys ir jo specifikacijos, naudojant kompiuterinės projektavimo sistemos programą. Tuomet, kita programa, vadinama G-kodo generatoriumi, konvertuoja skaitmeninį 3D failą į spausdinimo nurodymus.

Kai pudros ar polimerų pavidalo metalas yra presuojamas, tuo pat metu jis yra kaitinamas ir lydomas, kad sukibtų su kiekvienu sekančiu sluoksniu.

„Ši nauja technologija suteikia mums daug pranašumų. 3D spausdinimas gali sukurti sudėtingas figūras, kurių nebūtų įmanoma pagaminti naudojant tradicinius lydymo ir mašininio apdirbimo metodus“ – sakė vienas Europos Kosmoso Agentūros atstovų. „Procese atliekų būna arba nedaug, arba jų išvis nebūna, o gamybos grandinės sutrumpinimas padeda sutaupyti milžiniškas sumas“.

Projektas AMAZE yra trumpinys. Pilnas projekto pavadinimas – „adityvi gamyba, siekianti atliekų nebuvimo ir efektyvios aukštosios technikos metalų gaminių produkcijos (angl: Additive Manufacturing Aiming Towards Zero Waste and Efficient Production of High-Tech Metal Products). Projektas jau buvo planuojamas nuo sausio, o gamyklos, skirtos vystyti 3D produkcijai statomos Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Norvegijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: