(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Režisieriaus Gyčio Lukšo vaidybinis filmas „Duburys“ pelnė geriausio filmo prizą Taline pasibaigusiame 13-ajame tarptautiniame kino festivalyje „Black Nights“. Viktoro Radzevičiaus darbas taip pat pripažintas geriausiu operatoriaus darbu konkursinėje programoje, kurioje varžėsi trijų Baltijos šalių vaidybiniai filmai. Penktadienio vakarą vykusioje festivalio apdovanojimų ceremonijoje lietuviško filmo kūrėjai apdovanoti festivalio prizais ir 5 tūkst. ir 1 tūkst. eurų piniginėmis premijomis.

“Duburys” Taline taip pat dalyvavo tradicinėje šio festivalio filmų mugėje „Baltic Event“. Didžiausia Baltijos regione filmų mugė šįmet surengta penktą kartą.

Gruodžio 11-12 dienomis „Duburys“ dalyvaus Lietuvių kino dienose Niujorke, Šiuolaikinio meno muziejuje (Museum of Modern Art (MoMA)). MoMA yra vienas įtakingiausių modernaus meno muziejus pasaulyje.

Šiuo metu filmas „Duburys“ atstovauja Lietuvą Amerikos Kino Akademijos 2009 metų „Oskarų“ nominacijose geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje. Filmas yra oficialiai pakviestas į tarptautinį Palm Springs (JAV) festivalį. 2010 metų sausio 5-18 dienomis vyksiantis Palm Springs festivalis atrinko „Duburį“ iš 65 oficialių užsienio filmų pretenduojančių tapti geriausiu užsienio filmu su dar keliais oficialiais užsienio filmais 82-ąjį kartą rengiamuose “Oskaro” apdovanojimuose. Šiame festivalyje speciali tarptautinių filmo kritikų žiuri susirenka pristatyti ir įteikti prestižinį FIPRESCI apdovanojimą vienam iš oficialių kandidatų į JAV kino akademijos apdovanojimus filmui užsienio kalba. Tai ypatingai svarbus ir JAV pripažintas festivalis. Tarptautinis Palm Springso festivalis turi puikią reputaciją kaip palanki vieta platinti naujai sukurtus filmus, bei pristatyti naujus filmų kūrėjus. Tai, kad festivalis vyksta netoli Los Andželo miesto, užtikrina gausų platintojų, pardavimo agentų ir filmų gamybos atstovų dalyvavimą. Festivalyje darniai susipina geriausi filmų mugės ir gerą kiną mėgstantiems žiūrovams skirto festivalio aspektai.

„Duburys“ itin sėkmingai startavo ir kituose tarptautiniuose festivaliuose. Praėjus tik 3 mėnesiams po premjeros filmas jau buvo parodytas Monrealio tarptautiniame „A“ klasės festivalyje, Indijoje Tamil Nadu festivalyje, Berlyne Baltic Film festivalyje, Kairo tarptautiniame „A“ klasės festivalyje.

Gyčio Lukšo režisuotas vaidybinis kino filmas „Duburys“, sukurtas pagal Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Romualdo Granausko to paties pavadinimo romaną.

Duburys“ – dramatiška, bet kartu ir emociškai labai spalvinga juosta. Tai filmas apie žmogaus likimą. Apie sovietmečio nykumos palaužtą žmogų, kurio likimas liko nepastebėtas. Siekiant išsaugoti tų laikų unikalumą ir autentiškumą, filme aktoriai prabyla lietuvių ir rusų kalbomis. Dvi moteris iš trijų pagrindinių herojų – Klavą ir Mašką – vaidina rusakalbės aktorės iš Ukrainos Jevgenija Varenica ir Oksana Borbat. Pagrindinį filmo personažą Juozapą Gaučį įkūnija kine debiutuojantis lietuvių aktorius Giedrius Kiela.

Šiame filme sukurti aktorių vaidmenys buvo įvertinti „Sidabrinės gervės“ kino apdovanojimuose – Oksana Borbat pripažinta geriausia aktore, Vladimiras Jefremovas, Jūratė Onaitytė tapo geriausiais antro plano aktoriais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: