„Skandalingas“, „seksualus“, „sudrebinęs vaizduotę“ – taip visame pasaulyje pristatomas skaitytojų smalsumą sužadinęs romanas „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ (angl. „Fifty Shades of Grey“). Greičiausiai parduodama metų knyga tapusį romaną per metus pasaulyje įsigijo daugiau nei 80 milijonų žmonių, jis išverstas į daugiau nei 50 kalbų. Apie aistringus vyro ir moters santykius, pagardintus šokiruojančiomis intymiomis scenomis, pasakojančią knygą lietuvių kalba pristato leidykla „Alma littera“.

„Vos tik pasirodžiusi pirmoji tiek romantiškos, tiek dramatiškos meilės romanų trilogijos dalis pelnė ryškios, jaudinančios ir net skandalingos knygos etiketę, nes joje atvirai  prabylama apie slapčiausias žmogaus fantazijas. Šios knygos nepaliko abejingų skaitytojų visame pasaulyje – vieni jomis žavisi, kiti – piktinasi, tačiau daugelis neatsispiria smalsumui perskaityti ir susidaryti savo nuomonę patys. Dabar tai galės padaryti ir Lietuvos skaitytojai“, –  teigia Danguolė Viliūnienė, leidyklos „Alma littera“ direktorė.

„Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ istorija prasideda, kai literatūrą studijuojanti Anastasija Stil, nuvykusi imti interviu iš jauno, žymaus ir pasakiškai turtingo verslininko Kristiano Grėjaus, supranta sutikusi patrauklų, tačiau keistą baugulį keliantį vyrą. Anastasijai atrodo, kad interviu nenusisekė, tačiau ji negali užmiršti Kristiano, o ir jis netikėtai vėl su ja susitinka ir ima rodyti dėmesį.  Užsimezgus aistringam romanui, Grėjus pareikalauja pasirašyti sutartį, pagal kurią jam būtų leista visiškai valdyti merginos gyvenimą. Pasirodo, žavusis verslininkas kankinamas vidinių demonų ir neįprastų poreikių.

Knyga sukėlė karštų diskusijų tarp garsiausių kritikų, psichologų, universiteto dėstytojų. Internete galima rasti nemažai moterų atsiliepimų apie tai, kad „50 pilkų atspalvių“ padėjo „nuspalvinti intymų gyvenimą“, „tapti laisvesne“, kai kurios moterys netgi pasakoja, kad romanas pagelbėjo išsaugoti santuoką. Dėl vaizdžiai aprašomų intymių scenų romanas netgi vadinamas „moterų pornografija“.

Romanas „50 pilkų atspalvių“ – pirmoji trilogijos „50 shades” knyga. Trilogija jau virto savotiška legenda – ji labiausiai išpopuliarėjo ne dėl stambių reklamos kampanijų, o dėl skaitytojų vieni kitiems iš lūpų į lūpas perduodamų rekomendacijų bei interneto dienoraščių autorių atsiliepimų.  Slapyvardžiu pasirašanti autorė „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ priešistorę skelbė viename interneto puslapyje, tačiau, sulaukus milžiniškos gerbėjų bangos, nuspręsta išleisti romanus.

Didžiojoje Britanijoje per 1-ają knygos „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ platinimo savaitę parduota 100 000 egzempliorių jos kopijų. Ji tapo greičiausiai parduodama metų knyga ir elektronine knyga. Teises statyti filmą pagal šią trilogiją jau įsigijo užsienio kino gamybos kompanijos.

Ant lietuviško „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ knygos leidimo yra perspėjantis užrašas –  „Įspėjame: knygoje yra scenų, skirtų tik suaugusiesiems“.

Ištrauka iš romano „50 pilkų atspalvių“:

Jis ima kvėpuoti greičiau. Kai įbeda į mane žvilgsnį, atmosfera tarp mūsų pamažu ima keistis, kaisti… kibirkščiuoti. Jo žvilgsnis, iš pradžių tamsus, dabar deginte degina ir užburia mane. Kristianas atsistoja, kad būtume arčiau vienas kito, ir, nutraukęs mane nuo baro kėdės, suspaudžia glėbyje.

– Ar to nori? – pašnabždomis klausia, atidžiai žiūrėdamas.

– Dar nepasirašiau jokios sutarties.

– Žinau, bet pastarosiomis dienomis laužau visas taisykles.

– Ketini mane mušti?

– Taip, bet tau neskaudės. Kol kas nenoriu tavęs bausti. Jei būtum pakliuvusi man po ranka vakar vakare, būtų buvęs kitas reikalas.

Po velnių. Jis nori kelti man skausmą. Kaip man su tuo susitaikyti? Mano veide atsispindi siaubas ir niekaip negaliu to nuslėpti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: