(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Daugiau kaip 11 tūkstančių Lietuvos įmonių, tai yra kas 6 šalies bendrovę per įvairias paramos priemones, kurias taikė Vyriausybė, per 2009-2010 metus pasiekė 2,8 milijardo litų Ekonomikos skatinimo plano lėšų.

„Visos priemonės verslui veikia, vienu ar kitu būdu paramą gavo daugiau kaip 11 tūkstančių įmonių, tam panaudota 2,8 milijardo litų – tai sudarė sąlygas verslui išgyventi. Įmonės, kurioms buvo suteikta parama, sukėlė teigiamą grandininę reakciją, nes kiekviena iš jų kuria, gamina, parduoda, perka, samdo ir atlieka visus kitus veiksmus, užkuriančius ekonomikos garvežį”, – sako ūkio ministras Dainius Kreivys.

Už 1,3 milijardo litų verslas gavo paskolų ir garantijų. Vien tik mokestinėmis paskolomis verslą pasiekė 663 milijonai litų. Mažų paskolų smulkiam verslui buvo suteikta už apie 280 milijonų litų. Už 334 milijonus litų suteikta paskolų garantijų įmonėms.

Kitą dalį – 1,5 mlrd. litų verslą pasiekusią sumą sudaro kitos svarbios paramos įmonėms priemonės. Tai – prie eksporto kilimo 2010 metais prisidėjusios priemonės: įmonių konkurencingumą didinusi ir technologinį atsinaujinimą garantavusi priemonė „Lyderis LT”, priemonė „Naujos galimybės”, Eksporto akademija, apmokiusi net 3000 įmonių. Lietuvos įmonės taip pat pajuto viešųjų pastatų renovavimo programos įtaką. Ši programa, kaip pripažino Lietuvos statybininkų asociacija, leido išgyventi nemažai daliai statybų įmonių.

Ūkio ministerija informuoja, kad 425 milijonų litų, skirtų įmonių kreditavimui per Europos Investicinį Fondą (EIF) Lietuvos bankai nelaiko ir iš jų nesipelno. Lėšos bankams pervedamos palaipsniui, priklausomai nuo suteikiamų paskolų skaičiaus dinamikos. Sausio viduryje vyksiančiame JEREMIE kontroliuojančiojo fondo priežiūros komiteto posėdyje bus sprendžiama kaip ir per kokias priemones Lietuvos verslą pasieks šie pinigai.

LR Ūkio ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: