© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nebeveikianti ir milijardinės vertės uždarymo projektus įgyvendinanti Ignalinos atominė elektrinė (IAE),, kuri pirmoji pasaulyje nutraukia nesaugiais laikomų rusiškų RBMK reaktorių veiklą, galutinai bus uždaryta iki 2038 metų, o 2004-asiais pradėtas jos uždarymo procesas, preliminariais skaičiavimais, kainuos apie 2,6 mlrd. eurų (apie 8,95 mlrd. litų), sako IAE vadovas.

Tai numatyta naujausiame Galutiniame atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo plane (GENP), kurį rugpjūčio pabaigoje patvirtino tuometinis energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Pagal jį jėgainės uždarymo laikas iki “rudos pievelės” pratęstas 9 metais – iki 2038 metų, o bendra apytikslė projekto vertė išaugo daugiau nei du kartus – iki 2,592 mlrd. eurų, neskaičiuojant infliacijos ir neatsižvelgiant į galimas rizikas.

2005 metais patvirtiname pirmajame IAE uždarymo plane buvo numatyta jėgainės uždarymą baigti 2029 metais, o jo vertė siekė 1,242 mlrd. eurų (4,29 mlrd. litų). Dabar projektas pabrango 1,239 mlrd. eurų (4,28 mlrd. litų).

IAE generalinis direktorius Darius Janulevičius sako, kad galutinio jos uždarymo laikas pratęstas, nes vėlavo dviejų pagrindinių infrastruktūros projektų – laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos (B1) bei radioaktyvių atliekų tvarkymo įrenginių ir laikinųjų saugyklų (B234) – įgyvendinimas, taip pat patirties stoka.

“Esminis pasikeitimas – tai, kad aktualizavus terminus, tai tampa ne 2029 metai, o 2038 metai, – iki rudos pievelės. Paaiškinimas, kur tas pailgėjimas – tai keli aspektai – buvo uždelsimai stambių infrastruktūrinių projektų įvedime, sakykime, pagrindinis yra B1 ir pernelyg agresyviai pirmoje versijoje, patvirtintoje 2005 metais, numatyti tam tikri technologiniai procesai – jie buvo planuoti atlikti paraleliai, bet paaiškėjo, kad to neįmanoma padaryti”, – BNS sakė D.Janulevičius.

Anot IAE vadovo, 9 metais pailginus jėgainės uždarymo laiką, padidėjo ir bendri viso projekto kaštai. Be to, procesą ir jo kaštus lems labai daug aplinkybių.

“Tai pragmatiškas ir konservatyvus terminas. Bet tam tikros užduotys dar yra pilkos zonos ir jų apimtys gali paaiškėti vėliau, ir tai gali daryti įtakos terminams”, – tvirtino D.Janulevičius.

Jis pabrėžė, kad kardinalių technologijų pakeitimų, uždarant IAE, naujausiame plane nėra.

“Pagal atliktus darbus matome, ką turime atlikti, kaip tai tarpusavyje susiję, kas sąlygoja taip vadinamą kritinį kelią, ir matome, kad mes galime padaryti tai iki 2038 metų. Kad kardinaliai kažkas keistųsi, turi būti technologiniai sprendimai priimti – jei norime kažką sutrumpinti, gali brangėti. Pinigai planuojami septynmečiais ES, valstybės – kas 4 metus. o mūsų biudžetas – kasmet, o mūsų procesas uždarymo yra 30 plius metų”, – BNS teigė D.Janulevičius.

Jėgainės vadovo teigimu, dėl pabrangusio jėgainės uždarymo finansavimo teks derėtis su Europos Komisija.

“Matant, koks yra lėšų trūkumas – po 2020 metų – tai, be abejo, valstybei būtų per sunki našta, manau, abi šalys turi sėsti prie stalo – EK ir Lietuva – dėl finansavimo sekančioje perspektyvoje – su argumentais, su sąmatomis. Be abejo, EK greičiausi iš mūsų tikisi ne tik tinkamo lėšų įsisavinimo progreso, bet ir parodymo, ką už jas mes sugebame padaryt, kad jie suprastų, kad procesas valdomas”, – sakė D.Janulevičius.

Anot jo, IAE jau informavo EK apie programą iki “žalios pievelės”: “Jie nori įsitikinti, kad mes turime bendrą planą iki galo, kuris susideda iš atskirų projektų, kuriuos galima išskaidyti į tam tikrus laiko terminus, kad jie galėtų kontroliuoti, ar mes judame pagal grafiką”.

Pasak IAE pranešimo, rengiant naują GENP versiją, buvo daroma prielaida, kad adekvatus ES finansavimas bus užtikrintas visam likusiam IAE uždarymo laikotarpiui.

GENP yra galutinis ir vienintelis dokumentas, kuriame nurodoma, kaip vyks IAE uždarymas. Jis apima abu IAE blokus, pagalbinius įrenginius, laikinas panaudoto branduolinio kuro bei radioaktyviųjų atliekų saugyklas. Jame pateiktos strategijos pagrindu planuojami darbai ir projektai, aprašomi principai, metodai, technologijos, reikalingos saugiam, ekologiškam ir efektyviam Ignalinos AE uždarymui.

Europos Sąjunga (ES) IAE uždarymui 2014-2020 metais skirs 450,8 mln. eurų (1,556 mlrd. litų), be to, jėgainės uždarymasiš ES lėšų bus finansuojamas ir po 2020-ųjų metų. 2007-2013 metais IAE uždarymui ES buvo skyrusi 1,37 mlrd. eurų, tačiau dalis šių lėšų iki šiol nepanaudota.

Vykdant Lietuvos įsipareigojimus ES, pirmasis Vakaruose nesaugia laikytos IAE reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų gruodžio 31 dieną, o antrasis – 2009-ųjų gruodžio 31 dieną.

Projekto B2/3/4 vertė, pernai su “Nukem” ir GNS konsorciumu pasirašius papildomą susitarimą ir skyrus dar 55 mln. litų, siekia apie 179 mln. litų, be to dar numatytas 17,9 mln. litų rizikos rezervas, o projekto B1 vertė – apie 193 mln. litų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: