lsdp.lt nuotr.

Rusijos dujų koncernas “Gazprom” patvirtino, kad šį penktadienį į Vilnių atvyks jo vadovas Aleksejus Mileris. Jis susitiks su Lietuvos premjeru ir energetikos ministru, BNS patvirtino premjero atstovė.

“Tęsiant derybų procesą, organizuojamas Aleksejaus Milerio ir ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus bei derybų grupės atstovų susitikimas Vilniuje. Tikimasi, jog kompanijos “Gazprom” atstovai pristatys savo poziciją, atsižvelgiant į derybų grupės darbą (…). Jau gautas patvirtinimas iš “Gazprom” pusės”, – BNS pranešė premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė.

Anot jos, susitikime rugsėjo 6 dieną taip pat dalyvaus derybų grupės vadovas, energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

“Turiu pasakyti, kad jokios nuolaidos nėra ten (Lietuvos pasiūlymuose “Gazprom” – BNS) numatytos, kiek žinau, tuose aptarimuose daugiausiai kalbama buvo apie tolimesnį bendradarbiavimą, tiekiant dujas į Kaliningradą, tai yra dujų tranzito klausimas”, – LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius.

Pasak E.Butkutės Lazdauskienės, nuo balandžio iki dabar vyko ekspertų derybos, kuriose buvo derinamos dujų tranzito į Kaliningradą sąlygos ir galimi sprendimai, be to, Lietuva pristatė ES Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo rezultatus.

Anot jos, derybose buvo konsultuojamasi su ES Komisijos Energetikos generalinio direktorato vadovu bei specialistais.

“Buvo kalbama apie tai, koks likimas ištiks “Gazprom” priklausančias akcijas, kai bus atskirtas “Amber Grid” – tai yra įvykę nuo liepos 1 dienos. Ar tos akcijos bus nacionalizuotois, ar bus įvertintos rinkos verte, tai daugiau vyko tokie dalykiniai pokalbiai, bet jokiu būdu nebuvo kalbama apie trečią energetikos paketo tolimesnį likimą. Čia jau yra mūsų valstybės aiškus apsisprendimas ir tie klausimai yra nediskutuojami”, – antradienį LRT kalbėjo permjeras, komentuodamas derybas su “Gazprom”.

A.Butkevičius praėjusią savaitę BNS tikino, kad Lietuva nedarys nuolaidų “Gazprom” nei dėl Trečiojo ES energetikos paketo, nei dėl ilgalaikės dujų tiekimo sutarties, nei dėl ieškinio Stokholmo arbitražui. Jis tikisi, kad “Gazprom” maždaug penktadaliu sumažins dujų kainą šaliai.

Manoma, kad susitikime gali būti pasiekta esminių susitarimų dėl rusiškų dujų kainos Lietuvai sumažinimo. Ne tik Lietuva, bet ir Europos Komisijos sankcijų galintis sulaukti “Gazprom” jau beveik metus bando ieškoti susitarimo.

Kiek anksčiau BNS, remdamasis neoficialiais šaltiniais, skelbė, kad Lietuva mainais už pigesnes “Gazprom” dujas gali atsisakyti teisinių ginčų dėl “Lietuvos dujos” ir jos vadovų veiklos tyrimo bei 5 mlrd. litų vertės ieškinio arbitraže. Be to, priklausomai nuo nuolaidų dydžio, Lietuva sutiktų pasirašyti naują ilgalaikę – nuo 2013 iki 2020-ųjų – dujų pirkimo sutartį.

Iš “Gazprom” per arbitražą reikalaujamus 5 mlrd. litų Lietuva iš koncerno galėtų atgauti per nuolaidas už ateities dujas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: