lsdp.lt archyvo nuotr.

Premjeras nepalaiko idėjos papildomai apmokestinti nesveiką maistą, tačiau neatmeta siūlymo papildomai apmokestinti energinius gėrimus.

“Galiu pasakyti labai trumpai, kad akcizu apmokestinti traškučių ir kitų žalingų produktų negalima. Aš galvočiau nebent apie apmokestinimą tik tų vadinamų gėrimų, kurie kenkia žmogaus sveikatai”, – antradienį interviu LRT radijui sakė Algirdas Butkevičius.

Anot jo, energinius gėrimus būtų galima apmokestinti ne akcizo, o kitu mokesčiu. Premjeras taip pat siūlo daugiau diskutuoti apie šių gėrimų poveikį žmonių sveikatai.

“Ekspertai ir specialistai yra atlikę tam tikrus tyrimus ir parašę nemažai straipsnių apie tų gėrimų daroma žalą, ypač jauniems žmonėms. Manau, reikėtų viešai apie tai daugiau kalbėti, o ne vien tik galvoti, kaip mokesčiais šitas problemas išspręsti”, – sakė A.Butkevičius.

Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis pasiūlė apmokestinti nesveiką maistą. Tokią idėją palaiko ir sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis. Tuo metu finansų ministras Rimantas Šadžius teigia, kad papildomai apmokestinti nesveiko maisto neįmanoma, nes to neleidžia Europos Sąjunga. Pasak jo, tokių produktų prienamumą galima riboti kitomis priemonėmis.

Pasak K.Masiulio, nesveiko maisto mokesčiai galioja arba juos ketinama įvesti Latvijoje, Suomijoje, Danijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Rumunijoje.

Parlamentaro duomenimis, kasmet Lietuvoje suvalgoma apie 40 mln. pakelių bulvių traškučių, išgeriama apie 217 mln. litrų vaisvandenių, apie 5,5 mln. litrų energinių gėrimų. 68 proc. juos vartojančių – paaugliai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: