© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzai) penktadienį pirmą kartą įsikišo į šalyje vis didėjančią rinkimų krizę ir pritarė prašymui, įeiktam Jungtinėms Tautoms, kad jos tarpininkautų sprendžiant aklavietę dėl kaltinimų klastojimu per rinkimus.

Abdullah Abdullah (Abdula Abdula), laikytas rimčiausiu pretendentu tapti H.Karzai įpėdiniu prezidento poste, paprašė Jungtinių Tautų įsikišti ir pareiškė atmesiąs kitą mėnesį ketinamus paskelbti rinkimų rezultatus dėl “akivaizdaus” klastojimo per antrąjį rinkimų ratą, vykusį prieš savaitę.

H.Karzai pasirodė esąs pasiryžęs raminti įtampą prieš Kabule šeštadienį A.Abudllah šalininkų ketinamą surengti demonstraciją; mat juos suerzino pranešimai apie balsų skaičiavimą, kuris rodąs, kad A.Abdullah atsilieka nuo savo varžovo Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio).

Per pirmąjį ratą A.Abdullah surinko 45 proc., o A.Ghani – 31 proc. balsų. Šie rezultatai buvo paskelbti, atlikus tyrimus dėl daugelio pareiškimų apie sukčiavimą, gautų iš abiejų stovyklų.

Nuogąstaujama, kad dabar, po antrojo rato, gali kilti žiaurių susirėmimų su saugumo pajėgomis.

“Aš ne tik pritariu šiam pasiūlymui (JT tarpininkavimui), bet ir laikau jį teigiamu žingsniu šioms problemoms išspręsti”, – sakoma H.Karzai pareiškime.

“Ginčai ir per rinkimų procesą kylančios abejonės yra natūralus dalykas, – pridūrė jis. – Šalyje viskas gerai, ramu”.

JT kol kas dar nėra atsakiusios į H.Karai pareiškimą, bet trečiadienį jos apibūdino A.Abdullah sprendimą nutraukti bendradarbiavimą su rinkimų pareigūnais “apgailestaujamu”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: