(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno rajono savivaldybėje visuomenei pristatyta Kauno rajono slidinėjimo trasų studija. Ją Savivaldybės užsakymu atliko Kauno regiono plėtros agentūra. Studijos tikslas – įvertinti žiemos turizmo galimybes Kauno rajone įrengiant slidinėjimo trasas, plėtoti aktyvų žiemos sezono turizmą, mažinti sezoniškumo neigiamą įtaką.

Studijai parengti buvo sudaryta komanda iš Kauno regiono plėtros agentūros bei išorinių ekspertų, kurie turėjo įvertinti esamą situaciją bei nurodyti galimas vietas slidinėjimo trasoms įrengti bei paskaičiuoti preliminarias investicijas. Studijos rengimo metu buvo įvertinta 16 vietų, kur būtų galima įrengti slidinėjimo trasas. Atsižvelgiant į suformuotus kriterijus buvo atrinktos potencialios slidinėjimo trasos, kurios vėliau bus pasiūlytos investuotojams.

Slidinėjimo trasoms įrengti, ekspertų nuomone, Kauno rajone labiausiai tinka ,,Nemuno žiedo“ teritorija, Pyplių piliakalnis, šlaitai prie Marvelės transporto mazgo, Lazduonos, Karnavės ir Narėpų kaimuose bei Domeikavoje. Dažniausiai tai yra šiauriniai 10-20 procentų nuolydžio šlaitai, kuriuose galima įrengti ir lygumų slidinėjimo, ir nusileidimo nuo kalno trasas. Šios vietovės yra arti vandens ir elektros pastočių, kurios svarbios dėl sniego gamybos, lengvai randamos. Šalia jų nebūtų problemų surasti vietos automobiliams parkuoti ir įrengti kitą infrastruktūrą.

Studijos rengėjai orientavosi į Kauno miesto ir rajono žiemos sporto mėgėjus, 300 – 1000 lankytojų per dieną. Tikimasi, kad trasos bus panaudojamos ne tik žiemos, bet ir kitais metų laikais. Trasoms įrengti bus siekiama pritraukti įvairias lėšas ir privatų vietinį kapitalą.

Studijos rengimo metu kilo didelis visuomenės susidomėjimas, ypač šios srities žinovų, todėl buvo rengiami pasitarimai, kuriuose dalyvavo savivaldybės ir Kauno regiono plėtros agentūros specialistai bei ekspertai, Nacionalinės slidinėjimo asociacijos atstovai. Pasitarimų metu buvo stengiamasi kuo geriau įvertinti Kauno rajono gamtinių išteklių panaudojimo galimybes, atsižvelgiant į išsakytas pastabas ir pasiūlymus, papildomai išnagrinėti kelis Kauno rajone esančius šlaitus bei numatyti rekomendacijas verslininkams, kuriose vietovėse būtų galima įrengti geresnių parametrų trasas.

Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijos vadovas Andrius Bublys teigia, kad pasirinktos vietovės pagal parametrus nėra blogesnės už tas, į kurias pramogauti ir sportuoti važiuoja mūsų šalies žiemos sporto mėgėjai. Ši žiema parodė, kad lietuviai mėgsta slidinėti, laisvalaikį leisti gryname ore, sportiškai, sveikai ir produktyviai. ,,Lenkijoje ir Latvijoje trasų nuolydžiai panašūs, tad viską lems infrastruktūra“, – sakė A. Bublys.

Slidinėjimo entuziastas ir trasų rengimo Kauno rajone pradininkas Valentinas Juodis džiaugėsi, kad Kauno rajonas ryžosi atgaivinti senas slidinėjimo tradicijas. V. Juodis pasakojo, kad apie 1980 metus mūsų krašte veikė 12 slidinėjimo trasų. ,,Gauti leidimus kirsti medžiams tada buvo lengviau, suderinimus dėl elektros tinklų – taip pat. Slidinėjimo kolektyvai burdavosi įmonėse, entuziazmo buvo daug. Labiausiai žinomos ir populiariausios buvo Narėpų ir Zapyškio trasos“, – nesenus laikus su neslepiama nostalgija prisiminė V. Juodis.

,,Kauno rajonas turi unikalų gamtinį karkasą, yra gražus ir patrauklus. Kartu jis sparčiai urbanizuojamas, čia tęsiamos gražios žemdirbiškos tradicijos. Visa tai reikia suderinti. Turizmo požiūriu Kauno rajonas yra ypač dėkingoje geografinėje vietoje, tačiau šiuo metu šis geografinis privalumas yra išnaudojamas tik vasaros turizmui ir vietos gyventojų vasaros rekreacijos reikmėms. Šiandien ir vieta, ir laikas apie tai kalbėti, nes rytoj tokių galimybių, kokios yra dabar, galbūt neturėsime. Norime plėtoti turizmo paslaugas, netrukus atidarysime reguliarų maršrutą Nemunu iki Zapyškio ir Kulautuvos, rengiamės plėsti dviračių takus, vandens turizmo paslaugas. Tai vasaros sezono pramogos ir sporto šakos. Slidinėjimo trasos Kauno rajone taip pat turi tenkinti mūsų krašto žmonių poreikius, būti modernios ir saugios“, – sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: