(c) Organizatorių archyvo nuotr.

PLC „Mega“ akvariumas netrukus sulauks naujų gyventojų – į akvariumą bus paleista keturiasdešimt egzotinių žuvų. Naujus namus akvariume ras noragžuvė, ragžuvė klounas, Klarko jūrų klounas ir arabinė chirurgžuvė bei kitos dar lietuviškų pavadinimų neturinčios žuvys.

Akvariumą prižiūrintis biologas Saulius Karalius sako, kad per penkerius metus akvariumo gyventojų šiek tiek sumažėjo dėl kartais prasiveržiančių ryklių grobuoniškų instinktų, tačiau žuvys pastebimai išaugo ir tapo tikromis dirbtinio rifo gyventojomis, akvariumą laikančiomis savo tikraisiais namais. „Tam, kad sumažintume plėšrūnų grobuoniškus polinkius, jie yra sočiai šeriami, tačiau rykliai, kaip ir žmonės, puikiai supranta, kad šviežia žuvis skanesnė už šaldytą, – pasakojo S. Karalius. – Rykliai, nors iš išvaizdos ir atrodo stiprūs bei ištvermingi vandenyno gyventojai, akvariume iš tiesų yra jautrūs padarai ir juos reikia labai lepinti, individualiai šeriant įvairiu gyvūniniu maistu, vitaminais“.

Akvariume ypač laukiamos noragžuvės – šios itin įdomių metalo spalvų, į aliuminio foliją panašios jūrų pažibos anksčiau „Megos“ akvariume buvo nukentėjusios nuo baltapelekio ryklio, kuris naktį nevengia pamedžioti apsimiegojusių žuvų.

Visos naujosios gyventojos į Kauną buvo atvežtos iš Olandijos specialiose vandens talpose. Kadangi jos naujoje vietoje prisitaiko tik po kelių savaičių, iš pradžių žuvimis rūpinsis akvariumą prižiūrintys biologai.

Biologas Saulius Karalius pasakoja, kad į akvariumo žuvų būrį paleisti naujas žuvis yra nemažai kantrybės reikalaujanti užduotis: kai kurios akvariumo senbuvės yra gana agresyvios ir lieka nepatenkintos matydamos, kad akvariume apsigyvena į jas panašios naujos žuvys. Be to, nors ir būdamos mažos, naujokės turės išmokti vikriai kovoti dėl maisto su jau ūgtelėjusiomis savo kaimynėmis.

„Kadangi akvariumas tikrai nemažas – jo tūris net 170 tūkst. litrų, tikimės, kad peštynių nebus, – sakė S. Karalius.

Šiame akvariume gyvena daugiau nei 800 tropikinių žuvų, priklausančių 30 skirtingų rūšių, kilusių iš Atlanto, Indijos ir Ramiojo vandenynų, Raudonosios, Viduržemio, Karibų jūrų. Jame gyvena ir šeši Karibų jūros rykliai, užaugantys iki 2 m ilgio.

Akvariume galima pamatyti – dryžuotąjį plataksą, mėnulžuvę, napoleonžuvę, mėlyndryžį lutjaną, auksauodegę zebrinukę, geltonšonį angelą, tamsujį angelą – tai tik keletas judriais būreliais šiame akvariume dūkstančių žuvų.

Ryklius ir kitas žuvis maitina ir prižiūri profesionali narų ir biologų komanda. Rykliai maitinami kiekvieną dieną 17.00 val., šeštadienį – 13.00 val., žuvys – kiekvieną dieną 10.00 val. ir 17.00 val., šeštadienį – 13.00 val.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: