© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Mianmaras antradienį paskelbė “nebeturintis politinių kalinių” – po to, kai buvo paskelbta didelio masto amnestija, kuria siekiama įvykdyti prezidento pažadą paleisti visus disidentus iki šių metų pabaigos.

Ši šalis paleido daug sąžinės kalinių, vykdydama dramatiškas reformas nuo tiesioginio kariškių valdymo pabaigos 2011 metais. Tie veiksmai padėjo nutraukti tarptautinę Mianmaro izoliaciją, o dauguma Vakarų šalių taikytų sankcijų buvo atšauktos.

Mianmaras pirmadienio vakarą nurodė suteiksiantis malonę asmenims, pasiųstiems už grotų pagal prieštaringai vertinamus teisės aktus, tokius kaip Nepaprastosios padėties įstatymas, naudotas chuntos įkalinti oponentams, taip pat įstatymus, reguliuojančius susirinkimų laisvę ir teisę protestuoti.

Prezidento atstovas Ye Htutas (Je Htutas) sakė, kad po šios amnestijos ir atskirai suteiktos malonės dar penkiems kaliniams, nuteistiems pagal kitus įstatymus, šalyje nebeliko politinių kalinių.

“Norėčiau pasakyti, kad prezidentas tesėjo savo pažadą, duotą liaudžiai, nes nuo 2013 metų pabaigos nebebus jokių politinių kalinių”, – sakoma jo pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle “Facebook”, kuriame nepateikiama jokių kitų detalių.

Kol kas neaišku, kiek žmonių bus paleisti pagal amnestiją, kurią pradėta taikyti antradienį. Malonė taip pat buvo suteikta žmonėms, kurie dar nebuvo nuteisti pagal minėtus įstatymus, tačiau buvo apkaltinti.

Aktyvistai neseniai sakė, jog dar apie 40 disidentų tebebuvo laikomi už grotų pagal Mianmaro drakoniškus įstatymus, o dar apie 200 žmonių laukė teismo – daugiausiai už dalyvavimą nesankcionuotuose protestuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: