(c) A.Venckaus/Kauko.lt nuotr.

Vakar jaunieji dizaineriai Kaunui dovanojo skoningą reginį ir mados kultūrą – laisvalaikio namuose Nautilus vyko Tarptautinis mados ir džiazo šou „Apkalbos 2011“. Mados idėjas pristatė pirmus, tačiau tvirtus žingsnius į mados pasaulį žengiantys dizaineriai iš Lietuvos bei Latvijos.

Pristatyta šešiolika kolekcijų, o pauzes tarp pasirodymų užpildė ir jaukią atmosferą sukūrė džiazo atlikėja Kristina Svolkinaitė bei Kauno Džiazo kvartetas.

„Šiais metais publiką nustebino ir pamalonino itin įvairūs kolekcijų stiliai“, – teigia renginio organizatorė Audronė Šakienė, vadovaujanti Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto Aprangos dizaino studijai. Kolekcijose vyravo sodrus, ryškus trikotažo, šilko, aksomo, įvairių nėrinių koloritas, taip pat elegantiškai reiškėsi klasikinės – juoda, balta, raudona – spalvos.

Daug dėmesio skirta linijų ir metaforizuotų formų žaismui. Štai Kristinos Rutkauskaitės (Kauno kolegija) kolekcijoje „Graphosoma“ ant medžiagos perkelti vabalų sparnų ornamentai, o Edita Jasevičienės (VDA Telšių dailės fakultetas) – egiptiečių raštai. VDA Telšių dailės fakulteto dizainerė Ilona Danienė publikos akį džiugino paltų kolekcija „Ir vėl taškas“, kurioje vyravo ovalo ir linijų motyvų žaismas oranžine ir mėlyna spalvomis.

Žiūrovų ovacijų ir simpatijų sulaukė stalo žaidimų – kortų ir šachmatų – elementus akcentuojančios kolekcijos. Subtiliai suknelėse, tunikose, kelnėse buvo įkomponuoti šachmatų lentos juodi ir balti kvadratai Ninos Golovko (Kauno kolegija) kolekcijoje „Šachas ir matas“, o Jekaterinos Maziliauskaitės kolekcijoje „Pasjansas“ dominavo kortų ženklo – vyno – motyvai, kuriais perteiktas aistringos ir geidžiamos moters vaizdas.

Prabangios moters įvaizdis kurtas Eglės Koženiauskaitės (Kauno kolegija) kolekcijoje „Aksomo kerai“, kurioje pagrindinė medžiaga aksomas. Trapią ir jautrią moterį įkūnijo baltą spalvą ir snaigės ornamentą pasirinkusi Erika Kontrimaitė (VDA Telšių dailės fakultetas) kolekcijoje „Lininė snieguolė“. O štai Kauno technologijos universitete studijuojanti dizainerė Vilma Prūsaitytė kolekcijoje „Lemtingas fenomenas“ atskleidė pasaulio valdovę, apsirėdžiusią žemės spalvų kostiumu.

Demonstruota ne tik apranga ir medžiagų įvairovė. Publiką nudžiugino Šiaulių universiteto dizainerių komandos odinė aprangos aksesuarų kolekcija „Military“, viešnių iš Latvijos Alonos Selivanovos ir Ivetos Veverės šiaudinių skrybėlių transformacijos kolekcijoje „Whirpool“. Į vaikystę sugrąžino VDA Telšių dailės fakulteto jungtinio alternatyviosios mados projekto komandos kolekcija „Pagaminta iš popieriaus“, kurioje atsispindi popierinių lėlių drabužių formos.

Vyriškiausia kolekcija – „Erdvė už žemės“: Alinos Stepančiuk (Vilniaus kolegija) panašiais į skafandrus džinsiniais kostiumais aprengti modeliai publiką nukėlė į visatos begalybę. O štai itin moteriška Irmos Pėstininkaitės (Kauno kolegija) kolekcija „Paukščio skrydis“, kurioje perteiktas žuvėdros motyvas, taip pat dvelkė erdve ir laisve.

Ryškūs mezginių raštai itin patiko jaunesnei publikai. Juos demonstravo Laura Palubinskytė (VDA Telšių dailės fakultetas) kolekcijoje „Emocijų paletė“ ir Erika Mežidovienė (Kauno kolegija) – kolekcijoje „Margomanija“.

Renginio organizatorė A. Šakienė pabrėžė, kad šiais metais ryškiai buvo pastebima, kad kolegijų dizainerių kolekcijos buvo taikomojo pobūdžio – skirtos ne tik podiumui, bet ir įprastos aplinkos madai, o universitetai eksperimentavo su podiumo drabužiu.

Žurnalas „L‘officiel Mada“ labiausiai įvertino ir apdovanojo Jurgita Martinionytę (Kauno kolegija) su kolekcija „Lašas fatališkos esencijos“ ir Kristiną Rutkauskaitę (Kauno kolegija) su kolekcija „Graphosoma“.

Renginį „Apkalbos“ jau tryliktus metus organizuoja Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto Aprangos dizaino studija. Per visą mados šou istoriją savo modelius čia pristatė Juozas Statkevičius, Egidijus Sidaras, Egidijus Rainys, Kristina Kruopenytė, Indrė Budreckytė, Laura Dailydėnienė ir kiti žymūs dizaineriai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: