(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno regiono plėtros taryba antradienį apsisprendė ir išrinko vietą Kauno viešajam logistikos centrui (VLC) steigti. Buvo pritarta kompromisiniam variantui – VLC teritorija apims Palemono geležinkelio stotį bei prie šios stoties esančius valstybinės žemės plotus ir tęsis iki Karmėlavos seniūnijos Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) teritorijoje, buvusios karinės bazės vietoje.

„Kartu mes galime dirbti ne tik miesto, rajono, bet ir viso regiono naudai, todėl kompromisinis sprendimas bus naudingas visiems. Tik bendradarbiaudami mes galime pasiekti, kad mūsų regionas būtų konkurencingas su kitais, įrodyti, jog esame vieningi, siekdami bendro tikslo“, – kalbėjo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

„Būtų klaida, jeigu Palemone nebūtų įsteigtas intermodalinis terminalas. VLC mums visiems turėtų būti kaip vientisas projektas, apimantis ir Palemoną, Karmėlavą, LEZ teritoriją, ir oro uostą“, – sakė Kauno miesto mero pavaduotojas Rimantas Mikaitis.

Posėdyje dalyvavęs susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas dar kartą akcentavo, kaip svarbu, kad visos suinteresuotos pusės nepamirštų laiko ir finansinių kaštų. Kauno regionas, norėdamas įgyvendinti projektą ir gauti lėšas iš ES, iki 2013 m. gruodžio 31d. privalo įsisavinti lėšas, kitaip jas praras.

Tarybos nariams pakoreguotą projektą, įtraukiant visus pasiūlymus, pristatė bendrovės „Earnst & Young“ Centrinės ir Pietryčių valdymo konsultacijų padalinio Rizikos valdymo paslaugų vadovas Linas Dičpetris. Jis plačiau pristatė projekto įgyvendinimo etapus, pradedant nuo visų darbų Palemone ir vėlesnės plėtros į Karmėlavą. Ekspertas pabrėžė, kad labai svarbu, jog Vyriausybė Kauno viešojo logistikos centrą pripažintų valstybinės svarbos ekonominiu projektu.

Tuomet būtų rengiami teritorijų planavimo dokumentai, VLC valdymo modelio parinkimas, techninio projekto rengimas, reikiamos infrastruktūros įrengimas ir t.t.

Diskusijų metu visi pritarė, jog labai svarbi yra sinergija tarp visų transporto rūšių – geležinkelio, oro uosto, autotransporto, nes tik jos dėka visos suinteresuotos pusės gaus naudą.

Prieš balsuojant buvo pasiūlyti du alternatyvūs sprendimai: centrą steigti Karmėlavoje bei kompromisinis siūlymas, apimantis platesnę teritoriją, t.y. Palemoną, Karmėlavą, LEZ.

Kauno regiono plėtros taryba pritarė kompromisiniam variantui, jog VLC teritorija apims Palemono geležinkelio stotį bei prie šios stoties esančius valstybinės žemės plotus ir tęsis iki Karmėlavos seniūnijos Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) teritorijoje, buvusios karinės bazės vietoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: