(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šių metų trečiajį ketvirtį didžiųjų Lietuvos miestų pirminėje būsto rinkoje užfiksuotas pagyvėjimas. Vilniuje per pastaruosius 2 mėnesius parduota dukart daugiau naujų butų nei per 4 ankstesnius mėnesius nuo balandžio iki liepos. Pardavimai išaugo taip pat ir Kaune bei Klaipėdoje. Tačiau nekilnojamojo turto (NT) ekspertai kol kas atsargiai vertina šią tendenciją ir neskuba skelbti gyvenamojo būsto rinkos atsigavimo pradžios.

Kaune ir Klaipėdoje rugsėjį parduoda daugiau butų nei per visą vasarą. Sostinėje rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais NT bendrovės sugebėjo parduoti 180 naujų butų – tai dvigubai daugiau nei per iki tol buvusius 4 mėnesius kartu sudėjus.

„Kol kas dar anksti kalbėti, ar šis rinkos pagyvėjimas signalizuoja apie ilgalaikį atsigavimą. Yra tikimybė, kad tai tik sezoninis svyravimas, nes gyventojai linkę pirkti naują būstą šiuo metų laiku. Artėjanti žiema parodys, ar pakilimą lėmė sezoniškumas, ar visgi tai iš tiesų pradžia tendencijos, kurią pagaliau paskatino ženkliai sumažėjusios kainos“, – sako NT konsultacijų ir analizės bendrovės „Redos“ vadovas Mindaugas Juodviršis.

Tuo tarpu būsto kainos kol kas beveik visuose būsto segmentuose nenustoja mažėti. „Tai signalas nekilnojamojo turto pardavėjams. Šiuo metu svarbiausias faktorius būsto ieškantiems pirkėjams tebėra kaina, nors bendras jų lygis per metus ir taip sumažėjo drastiškai. Todėl kainų mažinimas išlieka pati efektyviausia pardavimo strategija“, – mano „Redos“ vadovas.

Laikinojoje sostinėje fiksuotas nuosaikesnis butų kainų mažėjimas. Prestižinės, vidutinės ir ekonominės klasės būstų kainos III-iąjį ketvirtį krito atitinkamai 6, 8 ir 12 proc. Klaipėdos NT vystytojai kol kas mėgina ignoruoti bendras rinkos tendencijas ir kainas mažina vangiai. Tris pastaruosius mėnesius jos smuko tik prestižinio būsto segmente (8%), o vidutinės ir ekonominės klasės butai beveik nepigo.

Pažymėtina, kad galutinė sandorio suma paprastai būna apie 10 proc. mažesnė nei oficialiai siūloma kaina.

Parengta pagal “Redos” informaciją

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: