(c) Indrės Urbanavičiūtės/KaunoZinios.lt archyvo nuotr.
Algirdas Svidinskas

Lietuvos Laikinoji sostinė, Kaunas bei jo rajonas, juosiamas trijų didelių Lietuvos upių – Nemuno, Neries ir Nevėžio. Vis dėlto viešumoje ne kartą kalbėta, kad vandens transporto, poilsio ir pramogų ištekliai nėra išnaudojami iki galo. Tiesa, Nemune atnaujintas Kaunas-Kulautuva-Kaunas maršrutas, galima išvysti plaukiojančius keleivinius laivus, vis daugiau dėmesio skiriama Nemuno ir Neries santakai. Visgi pagaliau atsigręžta ir į Nevėžį. Birželio 10-ąją buvo pristatyti artimiausiu metu iš Raudondvario mažųjų laivelių prieplaukos plauksiantys du „Vilkijos valtinės“ aštuonviečiai mediniai laivai.

Susirinkusiuosius savo dainomis pasveikino Algirdas Svidinskas, sukurdamas jaukią atmosferą. Šios kelionės metu plaukiama prieš srovę, todėl daina „Žemyn upe“, greitai buvo perkurta į „Aukštyn upe“, atlikėjas nevengė įpinti ir lietuvių liaudies, šienapjūtės dainų.

„Užvakar (birželio 8-ąją – aut. past.) pirmąkart išbandėm šiuos laivelius ir pirmąkart plaukiau Nevėžiu. Praplaukęs visą maršrutą, likau apakęs šios upės grožio“ – teigė vienos iš valčių kapitonas Algirdas Unikauskas (vyresnysis). Iš tiesų, visos kelionės metu lydėjo natūralūs, nesudarkyti Nevėžio krantai, medžiojantys gandrai, virš galvos skraidantys parasparniai ir sutiktos pavienės valtelės, kurios tik ir šnibždėjo apie puikų laiką, kurį galima praleisti su draugais ar šeima ramybėje. Ramybėje, kuri tęsiasi apie 20 kilometrų – kelias valandas.

Beplaukiant galima aplankyti ir keletą muziejų. Išlipus prie Kačiūniškės dvaro (Biliūnų kaimas) arklių traukiamu vežimu galima pasiekti J.Naujalio muziejaus filialą, Juozapo Liekio sodybą, kuri čia pradėjo dygti 2002-aisiais, kai J.Liekis pravėrė Kauno rajono savivaldybės duris su idėja čia įsteigti muziejų. Jame jau eksponuojama kelių dešimčių ar net šimto metų žemės ūkio technika, automobiliai, karo technika, įvairūs varikliai. Kai kuriuos jų sodybos šeimininkui pavyko net užkurti. Taip pat buvo pristatytas kalvės bei dar vieno paviljono projektas, kurio statybos darbai turėtų prasidėti jau liepos mėnesį. Šiame paviljone bus patalpinti gamtos išdaigoms negalintys pasipriešinti mediniai eksponatai, o būsimoje kalvėje veiks edukacinės programos.

Šventinio plaukimo ir ekskursijos pabaigoje Kauno rajono meras Valerijus Makūnas dėkojo savo komandai, Juozapui Liekiui, Algirdui Unisauskui ir visiems prisidedantiems prie to, kad Kauno rajonas atgytų, pritrauktų kuo daugiau turistų ir taptų nuo miesto šurmulio susiruošusių pailsėti miestiečių traukos centru.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: