© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Mažiausiai 40 žmonės, tarp jų – trys ugniagesiai, žuvo, kai Rygos prekybos centre “Maxima” įgriuvo didelės stogo dalys, penktadienį pranešė Latvijos gelbėtojų tarnyba.

Kai kurių aukų tapatybė nenustatyta, todėl policija ragina visus žmones, kuriems nepavyko susisiekti su savo artimaisiais ir kurie įtaria, kad jie galėjo būti tame prekybos centre, susisiekti su pareigūnais.

Ugniagesių ir gelbėtojų tarnybos pranešime sakoma, kad dar virš 40 žmonių buvo sužeisti, dalis jų paguldyti į ligonines. Tarp sužeistųjų yra 10 ugniagesių.

Ugniagesiai kelių savo kolegų neteko tuo metu, kai jiems atvykus į įvykio vietą įgriuvo dar viena didelė stogo dalis.

Tarnyba apskaičiavo, kad ketvirtadienį vakare įgriuvo maždaug 500 kv.m stogo, kuris griūdamas sugriovė ir dideles aukštų sienų dalis bei kone visas fasado vitrinas.

Didelės gelbėtojų pajėgos, dalyvaujant kariams ir dresuotiems šunims, penktadienį ryte toliau ieškojo gyvų žmonių sugriuvusiame prekybos centre tankiai gyvenamame Latvijos sostinės rajone. Tragedijos vietoje dirbo keturi dideli kranai.

Gelbėtojai kartas nuo karto išjungia visą savo įrangą ir prašo dingusių žmonių giminaičių skambinti jiems, kad galėtų išgirsti skambančius mobiliuosius telefonus, sakė gelbėtojų atstovė Viktorija Šembelė.

Pasak jos, darbai vyksta lėtai, nes ir nuolaužų krūvos, ir išlikusi stogo dalis yra tarsi kortų namelis, galintis lengvai griūti toliau, jeigu bus pajudintos ar pakeltos ne tos dalys.

Gelbėtojai nežino, kiek žmonių dar gali būti po nuolaužomis, bet mano, kad žuvusiųjų skaičius didės.

Paryčiais nufilmuotuose reportažuose matėsi apgriuvusi “Maxima” parduotuvę įsikūrusi rajone, apstatytame pilkais sovietinės epochos pastatais. Ugniagesių ir greitosios pagalbos automobiliai buvo apsupę prekybos centrą, kurio stogas įgriuvo ketvirtadienio vakarą, kai pastate buvo daugybė po darbo apsipirkti užsukusių žmonių.

Pastatas, kurio ilgis yra apie 500 metrų, buvo apšviestas prožektoriais, o gelbėtojai plušėjo, valydami nuolaužas.

Kelios dešimtys žmonių lūkuriavo netoli apgriuvusio pastato, laukdami žinių apie savo artimuosius. Kol kas nežinoma, kiek žmonių liko įstrigę po griuvėsiais.

“Ten liko mano žmona. Apie ją nėra jokios informacijos – ar ji žuvusi, ar gyva. Kai tik paskambinu, nebūna jokios informacijos”, – sakė Igoris Umanovas.

Gelbėtojams darbuojantis jau 15 valandų, vyras sakė tikintis, kad jo žmona tebėra gyva.

Gelbėtojai periodiškai sustabdydavo darbus, mėgindami išgirsti gyvų galėjusių likti žmonių balsus arba mobiliųjų telefonų skambučius, nurodė Latvijos televizija.

Vienas “Maxima” atstovas sakė, kad buvo sužeisti penki parduotuvės darbuotojai, iš kurių du buvo hospitalizuoti, tačiau dar trys nebuvo rasti.

Prekybos centras, kurį nuomoja “Maxima”, buvo pastatytas bendrovės RE&RE pagal bendrovės “Homburg” projektą. Pastatas buvo užbaigtas 2011 metų pabaigoje ir pelnė architektūros premiją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: