© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pietryčių Australijoje ugniagesiai apgalvotai sujungė du didelius nebevaldomus krūmynų gaisrų židinius, siekiant žūtbūt numalšinti liepsnas prieš numatomą orų pablogėjimą.

Brigados, kurias daugiausiai sudaro savanoriai, dirbo visą naktį palei kelius ir takus miškingose vietovėse į vakarus nuo Sidnėjaus, stengdamosi, kad liepsnos nevirstų pavojingu “megagaisru”, kuris dar galėtų susijungti su netoliese įsiplieskusiu trečiu gaisro židiniu.

Ugniagesiai kovojo su krūmynų gaisrais Naujojo Pietų Velso valstijoje, kur jie įsiplieskė praeitą savaitę, pučiant smarkiems vėjams ir tvyrant dideliam karščiui. Ugnis sunaikino per 200 namų, o dar daug kitų apgadino.

Valstijoje iškilus didžiausiam gaisrų pavojui per beveik 50 pastarųjų metų, dešimtys gaisro židinių buvo užgesinti arba suvaldyti, tačiau 62 tebeliepsnoja, o 13 jų yra nevaldomi. Daugiausiai rūpesčių kyla Mėlynuosiuose kalnuose – populiarioje turistinėje teritorijoje.

Naujojo Pietų Velso užmiesčio priešgaisrinės tarnybos komisaras Shane’as Fitzsimmonsas (Šeinas Ficsimonsas) sakė, jog du minėti gaisro židiniai “buvo sąmoningai sujungti dėl taktinių priežasčių”, mėginant numalšinti liepsnas, paleidus priešpriešinę ugnį.

“Iš principo mėginama neleisti tiems dviem gaisrams suartėti ir susijungti su gaisru Springvude ir Vinmalyje”, – aiškino jis, turėdamas omenyje gaisro židinį, kuris praeitą savaitę sunaikino 200 namų ir vėl įsiplieskė.

“Matome teigiamų rezultatų dėl šių labai apgalvotų, labai nutaikytų, labai ryžtingų strategijų, kurios yra naudojamos – ypač dėl priešpriešinio deginimo operacijų”, – pridūrė komisaras.

Visą naktį dirbę 1 100 ugniagesių, kuriems padėjo 84 priešgaisriniai orlaiviai, pasiekė “nepaprastą sėkmę”, tačiau Sh.Fitzsimmonsas perspėjo, kad “dar liko ilgas kelias”.

Sujungti gaisro židinių pakraščius netoli Litgou ir Maunt Viktorijos gyvenvietės Mėlynuosiuose kalnuose buvo nuspręsta siekiant išdeginti teritoriją kontroliuojamu būdu. Taip tikimasi sunaikinti degiųjų medžiagų išteklius, kurie priešingu atveju leistų liepsnai toliau nevaldomai siautėti.

Naujajame Pietų Velse jau kelias savaites nelijo, o ryžtingus sprendimus teko priimti, baiminantis, jog kaitra ir vėjas gali dar labiau padidėti vėliau antradienį ir trečiadienį. Be to, didelį nerimą kelia žaibavimas.

“Galime tikėtis, kad vėjo greitis padidės iki 60-90 kilometrų per valandą – stengiamės, kad žmonės tam nusiteiktų ir pasiruoštų”, – nurodė Sh.Fitzsimmonsas.

Nors ugniagesių pastangos buvo iš dalies sėkmingos, pareigūnai sakė, kad gaisro židinys ties Litgou tebekelia pavojų gyvenamiesiems namams netoli Belo miestelio ir yra priartėjęs prie Maunt Irvaino, Bilpino, Hartli Veilo, Dargano ir Klarenso kaimų, kurių gyventojai buvo paraginti evakuotis.

Be gaisrų, liepsnojančių į vakarus nuo Sidnėjaus, didelis pavojus gresia kitoms teritorijoms šioje valstijoje, kurioje yra paskelbta nepaprastoji padėtis ir griežtai draudžiama kurti laužus, nurodė pareigūnai.

Miškų ir krūmynų gaisrai Australijoje yra dažni vasaros mėnesiais nuo gruodžio iki vasario, bet dėl neįprastai sausų ir karštų šio pavasario orų 2013-2014 metų gaisrų sezonas prasidėjo anksčiau ir pareigūnai perspėja, kad laukia ilga ir sunki vasara.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: