© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Fejerverkai penktadienį nušvietė dangų virš Azijos, kur milijonai šeimų susirinko pasitikti Naujųjų Medinio arklio metų ir pradėjo savaitę truksiančias linksmybes, prie kurių prisidėjo ir per iškilmingą metinį Kinijos televizijos koncertą pasirodžiusi prancūzų aktorė Sophie Marceau (Sofi Marso).

Kinijos gyventojai – ir kaimuose, ir didžiuliuose megamiestuose – Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių, svarbiausią šalies šventę, pasitiko su tradiciniais virtiniais ir ryžių pyragėliais, apsikeisdami raudonais vokais su “laimingais pinigais”.

Šventėms šimtai milijonų žmonių, tarp jų – 245 mln. darbuotojų migrantų, lėktuvais, traukiniais ir autobusais grįžo į savo gimtąsias vietas. Tai didžiausia metinė žmonių migracija pasaulyje.

Kinų bendruomenės visoje Azijoje taip pat rinkosi švęsti drauge. Honkongas šeštadienį – antrąją Naujųjų metų dieną – turi surengti didžiulį fejerverką virš Viktorijos uosto.

Sidnėjuje, kur paprastai vyksta didžiausias šventimas už Kinijos pagrindinės teritorijos ribų, sekmadienio vakarą planuojamas paradas su 2,7 tūkst. atlikėjų ir 32 platformomis, kurį, kaip prognozuojama, stebės daugiau kaip 100 tūkst. žmonių.

Mėnulio kalendorius yra pagrįstas Mėnulio ciklais ir iš kinų folkloro paėmė 12 gyvūnų pavadinimus kiekvieniems metams iš vis pasikartojančio 12 metų ciklo. Arklio metai tame cikle yra septinti.

Kinijoje arklys tradiciškai siejamas su ištikimybe ir energija, ir yra laikomas antru pagal populiarumą zodiako ženklu po Drakono.

Frazė “tuojau pat” kiniškai pažodžiui reiškia “raitas” ir kai kuriuose populiariuose šių Naujųjų metų atvirukuose buvo vaizduojami pinigai, namai ar automobiliai ant arklio, taip pavaizduojant linkėjimą greitai sulaukti sėkmės.

Tačiau šie Medinio arklio metai bus dramatiški, sako Honkongo feng šui žinovai, nes apims ir ugnies elementą.

Konfliktai, nelaimės, rekordiniai karščiai, ekonominis šaltukas Azijoje ir dar daugiau problemų Justinui Bieberiui (Džastinui Biberiui) – visa tai laukia šiais Naujaisiais metais, šią savaitę AFP sakė feng šui meistras Alionas Yeo (Alionas Jeo).

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), su juodu paltu ir juoda kailine kepure, Naujųjų metų išvakarėse pasirodė žiemos mugėje Vidinėje Mongolijoje.

“Linkiu geros sveikatos, laimės jums ir jūsų šeimoms, ir tegu viskas jums gerai klojasi”, – sakė prezidentas, kurį citavo oficialioji naujienų agentūra “Xinhua”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: