Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Baltarusijoje įtariami dar du agresyvaus afrikinio kiaulių maro protrūkiai Gardino ir Minsko srityse. Anksčiau pranešta apie du oficialiai patvirtintus židinius Gardino ir Vitebsko srityse.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, remdamasi Baltarusijos žiniasklaida, pranešė, kad vietos veterinarijos tarnyba įtartinuose rajonuose pradjo naikinti kiaules bei ėmėsi visų saugos priemonių, kad liga neišplistų.

Pasak Baltarusijos žiniasklaidos, spėjama, jog Gardino srityje afrikinis kiaulių maras aptiktas fermoje “Ross”, esančioje Danilovcevo kaime, todėl aplinkiniai žmonės raginami savanoriškai pjauti kiaules, milicija keliuose stabdo automobilius ir tikrina jų bagažinių turinį. Apie tai, kokių priemonių ėmėsi Baltarusijos valdžia, žurnalistams pranešė vietos gyventojai.

Tačiau oficialūs Baltarusijos pareigūnai žinias apie dar vieną afrikinio kiaulių maro židinį neigia.

“Volkovysko rajone nesame užfiksavę afrikinio kiaulių maro”, – portalui kp.by teigė Baltarusijos Žemės ūkio ministerijos atstovė Olga Sredneva.

Šalies žiniasklaidoje teigiama, kad kitas maro židinys rastas trijų šernų gaišenose, kurias Kristofovo kaime rado medžiotojai.

Lietuvoje nuo liepos sugriežtinta veterinarinė kontrolė, pasienyje su Baltarusija dezinfekuojami automobilai ir žmonių avalynė, apribota prekyba gyvais gyvūnais turgavietėse ar parodose.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje šiais metais ištirta daugiau kaip 7,3 tūkst. kiaulių ir 3,8 tūkst. šernų mėginių – visų tyrimų rezultatai buvo neigiami.

Europos Komisija (EK) Lietuvai šiemet ketina skirti apie 1,5 mln. eurų (5,17 mln. litų) paramos afrikinio kiaulių maro prevencijos priemonėms.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: