Youtube.com nuotr.

Šimtai lankytojų kelias pastarąsias dienas plūdo į vieną botanikos sodą šiaurės rytų Brazilijoje pasižiūrėti pražydusio gigantinio amorfofalo – didžiausios pasaulyje gėlės ir vieno iš labiausiai dvokiančių atogrąžų augalų.

Amorfofalas, dar vadinamas lavongėle, nes jo žiedų kvapas panašus į pūvančios mėsos, pražydo pirmąją Kalėdų dieną ir jau pradeda vysti, Patricia Oliveira (Patrisija Oliveira) sakė naujienų agentūrai AFP.

Šio augalo žiedas “gyvuoja 72 valandas, per kurias jo dvokas ir į mėsos panaši spalva pritraukia apdulkintojus: mėsmuses ir maitvabalus”, aiškino P.Oliveira, dirbanti Inhotimo botanikos sode, esančiame už maždaug 445 kilometrų nuo Rio de Žaneiro.

Augalas, kurio mokslinis pavadinimas Amorphophallus titanum reiškia “sudarkytas milžiniškas penis”, gamtoje paplitęs vakarų Sumatros drėgnuosiuose atogrąžų miškuose. Gigantiškasis amorfofalas žydi labai retai, būdamas ne mažiau nei šešerių metų amžiaus, o jį auginti itin sudėtinga.

Brazilijoje išsiskleidęs žiedas ketvirtadienį buvo 167 centimetrų aukščio, tačiau kai kurių kitų augalų žiedai užaugdavo daugiau nei trijų metrų aukščio.

Inhotimo botanikos sodo amorfofalas “žydi antrąjį kartą. Pirmąkart šis augalas pražydo 2010-ųjų gruodį”, nurodė P.Oliveira.

Išsiskleidusio žiedo temperatūra būna apytikriai tokia pati kaip žmogaus kūno – tai padeda paskleisti atgrasų kvapą.

Šios rūšies augalai pirmąkart buvo aprašyti 1878 metais Italijos gamtininko Odoardo Beccari (Odoardo Bekario). Dar po dešimties metų amorfofalas pražydo Londono botanikos sode, o kitas jo žiedas išsiskleidė tik 1926 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: