© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Beveik 300 tūkst. namų pirmadienį liko be elektros Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje, taip pat buvo atšaukti traukinių reisai ir lėktuvų skrydžiai, regione siaučiant smarkiai audrai, kuri jau pareikalavo bent dviejų žmonių gyvybių.

Viena 17-metė žuvo medžiui nuvirtus ant automobilinio namelio, kuriame ji miegojo, Hivero miestelyje pietvakarių Anglijoje. Tuo tarpu apie 50 metų vyras žuvo nuvirtus medžiui ant jo automobilio Votfordo mieste, esančiame į šiaurę nuo Londono, pranešė policija.

Dėl audringos jūros gelbėtojai buvo priversti sustabdyti paieškas, kai vieną 14-metį bangos sekmadienį pasiglemžė viename paplūdimyje Rytų Sasekso grafystėje Anglijos pietinėje pakrantėje.

Daugiau nei 450 žmonių buvo kelioms valandoms įstrigę dviejuose keltuose prie Doverio uosto, kai jis buvo uždarytas, didžiulėms bangoms talžant krantus abipus Lamanšo sąsiaurio.

Prie Anglijos pietinių krantų esančioje Vaito saloje vėjo greitis siekė 159 kilometrus per valandą, nurodė Britanijos nacionalinis Meteorologijos biuras.

Kituose regionuose smarkios liūtys ir vėjai, kurių greitis buvo apie 129 kilometrai per valandą, išvartė šimtus medžių, o Londono centre kranas užvirto ant vieno vyriausybinio pastato. Kaip nurodė policija, per tą incidentą žmonės nenukentėjo.

Energetikos tinklų asociacija paskelbė, kad visoje Britanijoje be elektros liko apie 220 tūkst. namų.

Tuo tarpu šiaurės Prancūzijoje pirmadienį paryčiais dėl audros be šviesos buvo likę apie 65 tūkst. namų, nurodė elektros tinklų bendrovė ERDF, anksčiau pranešusi, jog siaučiant vėtrai, kurios vėjo siekė 139 kilometrus per valandą, be elektros buvo likę 75 tūkst. būstų.

Smarkiausias audros smūgis teko pietų Anglijai, o geležinkelių bendrovės iš anksto sustabdė traukinių eismą tame regione.

Daugelis keleivių liko namuose, kol audra aprimo, todėl Londono centrinės stotys buvo baugiai tylios tuo laiku, kai paprastai jas būna apėmęs rytinio eismo piko šurmulys.

Londono Hitrou oro uostas atšaukė 130 (apie 10 proc.) skrydžių, tuo tarpu tuneliu po Lamanšo sąsiauriu kursuojantys “Eurostar” traukiniai vėlavo dėl apriboto greičio.

Tuo tarpu daugiau nei 30 ugniagesių buvo pasiųsti malšinti liepsnų po dujų sprogimo Hounslou rajone vakarų Londone, kuris driokstelėjo, kai nuvirtęs medis pažeidė centrinę dujų magistralę. Per tą incidentą sugriuvo trys namai, o dar du buvo apgadinti, pranešė ugniagesių tarnyba.

“Aišku, kad ši naktis buvo sunki daugeliui londoniečių, o (padėtis) tebėra neįtikėtinai sudėtinga ryte”, – sakė sostinės meras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

Taip pat buvo uždaryti keli dideli tiltai, įskaitant tiltą per Severno upės žiotis, jungiantį Angliją ir Velsą.

Meteorologijos biuras nurodė, kad kai kuriose vietovėse per naktį prilijo 50 milimetrų, audrai slenkant per Britaniją į rytus.

Aplinkos agentūra paskelbė potvynių pavojų 133 vietovėse, taip pat perspėjo, kad gali būti užlietos 12 vietovių pietvakarių Anglijoje, įskaitant Devono ir Kornvalio grafystes.

Vietos žiniasklaida šią audrą praminė “St.Jude” pagal katalikų šventąjį Judą Tadą, laikomą patekusiųjų į beviltišką padėtį, dingusių daiktų ir žmonių globėju, kurio diena minima spalio 28-ąją. Anksčiau buvo prognozuojama, kad ji bus smarkiausia Britanijoje per pastarąjį dešimtmetį.

Sinoptikė Helen Chivers (Helen Čivers) sakė naujienų agentūrai AFP, kad tikėtina šios audros padaryta žala tikriausiai prilygs patirtai per stichijos siautėjimą 2002-ųjų spalį, nors nuo to laiko buvo užfiksuota ir smarkesnių vėjų.

Tačiau pagal nuniokojimo mastą ji tikrai negalės lygiuotis su 1987 metų spalio “Didžiąją audra”, per kurią Britanijoje žuvo 18, o Prancūzijoje – keturi žmonės, taip pat buvo padaryta žala, vertinama 1 mlrd. svarų (apie 4,14 mlrd. litų pagal dabartinį kursą).

Meteorologai iš anksto ir aiškiai perspėjo apie artėjančią “St.Jude” – kitaip nei 1987 metais, kai BBC televizijos sinoptikas Michaelas Fishas (Maiklas Fišas) liūdnai pagarsėjo, patikinęs žiūrovus, jog joks didesnis pavojus negresia, nors jau po kelių valandų šaliai smogė uraganui prilygstanti audra.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: