Prasidėjus vasarai gyventojus vilioja poilsis prie miškų, upių, paplūdimių. Vykdami į gamtą žmonės prisikrauna pilnus krepšius įvairaus maisto. Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greit gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nežiūrint prekės galiojimo termino, kuris pažymėtas ant pakuotės. Suvalgę netinkamo maisto žmonės gali apsinuodyti arba susirgti užkrečiamomis ūmiomis žarnyno ligomis ir patekti į ligoninę.
Dalis žmonių, kuriems būna lengva ligos eiga, į medikus nesikreipia ir gydosi patys. Žarnyno funkcijos sutrinka (žmogus vemia, gausiai viduriuoja, karščiuoja, nusilpsta, nes praranda daug skysčių) ir nuo antrinio maisto užteršimo, t.y. nesilaikant švaros ir higienos reikalavimų, liečiant maistą nešvariomis rankomis, valgant neplautus vaisius ir daržoves. Ligos sukėlėjai patenka tik per burną.
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai gyventojams, susiruošusiems iškylauti gamtoje, rekomenduoja laikytis šių nurodymų:
Nesivežti į gamtą žalios šaldytos mėsos, ypač paukštienos, kitų mėsos gaminių (virtų dešrų, dešrelių);
Iškylai rinktis konservuotus, sausus maisto gaminius (makaronus, kruopas, duoną, sausainius, riešutus), šalto rūkymo mėsos gaminius, konservus, nuplautus vaisius, daržoves. Saugiausi gėrimai – fasuotoje taroje (mineralinis ar geriamas vanduo, sultys, vaisvandeniai);
Nevartoti gėrimui, vaisių, daržovių plovimui vandens iš upių, ežerų, neprižiūrimų šulinių. Griežtai laikytis asmens higienos: pasinaudoję tualetu ir prieš valgį plauti rankas su muilu, jas nusausinti su popieriniu rankšluosčiu;
Įsidėti vienkartinių indų, nenaudoti jų pakartotinai,saugoti maistą nuo vabzdžių, graužikų ir gyvūnų, maistą laikyti uždaroje taroje.
Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), patartina kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją.
LR Sveikatos apsaugos ministerijos informacija