© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Norinčiųjų dalyvauti tryliktojoje “Misija Sibiras” ekspedicijoje – beveik 700, sako projekto iniciatoriai.

Penktadienį pasibaigus ekspedicijos dalyvių registracijai, sulaukta apie 700 anketų, jas šiuo metu vertina projekto organizatoriai.

Kaip BNSsakė projekto vadovas Ignas Rusilas, dabar bandoma atrinkti 60-70 dalyvių antrajam etapui – gegužės 31-ąją Dzūkijoje, Valkininkuose, vyksiančiam bandomajam žygiui.

“Žygio tikslas bus nukeliauti kelias dešimtis kilometrų, ieškosime apleistų kapinių, kurios, mūsų žiniomis, turėtų būti mūsų maršrute. Šiemet išbandysime ne tik tikrindami dalyvių psichologiją per jų fizinę ištvermę, bet ir komandinio darbo metodais, kurie leis pasirodyti dalyviams tokiais, kokie jie yra”, – sakė jis.

Pasak I.Rusilo, iš viso į liepos 17 dieną prasidėsiančią ekspediciją bus atrinkta 16 žmonių.

Jis taip pat teigė, kad tiksli vieta, kur vyks ekspedicija, kol kas nėra aiški – renkamasi ne tik iš Rusijai priklausančių teritorijų. Tai esą daroma ne dėl politinės įtampos Ukrainos įvykių kontekste. Anot I.Rusilo, svarstoma galimybė vykti ir į tas vietas, kuriose prieš dvidešimt metų lietuvių tremtinių kapus jau yra tvarkiusios kitos organizacijos.

“Šiandien mes jokių trukdymų (iš Rusijos pusės – BNS) nejuntame, labai tikimės, kad jų ir nejusime, nes šis projektas nėra politinis. Mūsų patirtis rodo, kad kokia situacija bebūtų, su vietos gyventojais sutariame gerai. Nors mūsų istorija liūdna, lietuviai visada turėjo gerą vardą tarp vietinių, visada buvo gerbiami – vietiniai ir dabar prisideda tvarkant lietuvių kapines”, – sakė jis.

Projektas “Misija Sibiras” vykdomas nuo 2006 metų, jis skirtas pagerbti žuvusiuosius tremtinius, puoselėti istorinę atmintį tarp jaunimo. Tai jau tryliktoji ekspedicija.

Nuo projekto pradžios lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire jau apsilankė apie 200 ekspedicijų dalyvių, sutvarkyta daugiau nei 100 kapaviečių.

Pirmieji masiniai trėmimai iš Baltijos šalių prasidėjo 1941 metų birželio 14 dieną. Trėmimai vėl atsinaujino, kai Lietuvą antrą kartą okupavo sovietai 1944 metais. Iš viso per sovietinę okupaciją iki 1953 metų į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: