(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Elektroniniu būdu pajamas deklaruojantys Lietuvos gyventojai šiandien jau turėtų išvysti preliminarias savo pajamų deklaracijas. Daugeliui tai sužadins viltis, jog netrukus jų sąskaitos pasipildys sugrąžinta gyventojų pajamų mokesčio permoka. Tačiau “Swedbank” Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė įspėja, jog šiemet tokias viltis reikėtų vertinti labai atsargiai. Mat pajamų deklaravimas dėl įvairių mokesčių ir deklaravimo tvarkos naujovių šiemet ne vienam gyventojui gali tapti ne itin maloniu siurprizu.

Vienas iš tokių galimų ne itin malonių dalykų – žinia, jog susidarė gyventojų pajamų mokesčio nepriemoka, kurią privalote sumokėti valstybei. Praėjusių metų pradžioje pasikeitus neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) skaičiavimo tvarkai, šiemet pajamų deklaraciją pildyti turi ir tie, kuriems metinis NPD turi būti perskaičiuojamas. Tai tokie atvejai, kai už darbą gaunamos pajamos (kurioms taikomas NPD) yra nepastovaus dydžio arba per metus gaunama papildomų apmokestinamųjų pajamų.

“Deklaravimas dar tik prasideda, tačiau jau dabar aišku, kad painiavos išvengti nepavyks. Pačiam įvertinti, ar būtina deklaruoti pajamas, kai kuriais atvejais gali būti išties gana sunku”, – prognozuoja O. Bložienė.

Ekspertės nuomone, pirmasis pagalbininkas šioje situacijoje galėtų būti darbdavys ar įstaigos buhalteris, taip pat informaciją apie kiekvieną asmenį žino ir plačiau paaiškinti gali teritorinių mokesčių inspekcijų arba Valstybinės mokesčių inspekcijos Mokesčių informacijos centro darbuotojai. Be to, pateikti deklaraciją vis tiek geriau nei nepateikti, nes nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia: iki deklaravimo termino pabaigos gegužės 3 d. nepadengus nepriemokos, pagal mokesčių administravimo įstatymą bus pradėti skaičiuoti delspinigiai.

Taip pat reikėtų nepamiršti, jog šiemet mažėja per GPM lengvatas susigražintina suma. Nuo 2009 m. sausio 1 d. sumažėjus GPM tarifui, galimų susigrąžinti sumų lubos siekia 15 proc. Be to, sumažėjo ir lengvatos objektų. Jei kompiuteris pirktas iki 2008 m. gruodžio 31 d. ir pernai dar mokėtos išperkamosios nuomos įmokos, lengvata pasinaudoti bus galima. Tačiau jei kompiuteris pirktas pernai – jau nebe. Tas pats galioja ir būsto paskolos palūkanų lengvatai (su išimtimi, kad lengvata taikoma, jei preliminari būsto pirkimo sutartis sudaryta iki 2008 m. gruodžio 31 d.).

“Dabar labai svarbu įvertinti visus pasikeitimus ir aplinkybes, kad sugrąžinta suma nebūtų gerokai mažesnė, nei tikėtasi, arba kad žinia, jog tai jūs turėsite pervesti tam tikrą sumą į valstybės biudžetą, nesugriautų jūsų asmeninių finansinių planų”, – sako O. Bložienė.

Ekspertė atkreipia dėmesį, kad iš anksto pasirūpinti savo ramybe turėtų ir tie, kuriems, įsigaliojus Turto ir pajamų deklaravimo įstatymo pakeitimams, atsirado prievolė deklaruoti turtą. Tai tie asmenys, kuriems 2004-2009 m. laikotarpiu sukako 18 metų ir 2009 m. gruodžio 31 d. jie turėjo Lietuvos registruose neregistruoto nekilnojamojo turto ar piniginių lėšų, vertybių, meno kūrinių ir kt., kurių vertė didesnė nei 5000 Lt. “Šie žmonės turėtų teisingai įvertinti savo turimo turto vertę, kad vėliau nekiltų bėdų, jei norės jį parduoti,” – pataria Asmeninių finansų instituto vadovė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: