flickr.com nuotr.

Penktadienį Lenkijai atnaujinus savo šalies vidaus sienų kontrolę, pasienyje su Lietuva ypatingų pasikeitimų kol kas nėra. Asmenų ir automobilių judėjimas per Lietuvos ir Lenkijos sieną vyksta sklandžiai, eilių nesusidaro, keliaujantieji neužtrunka, skelbia Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Šengeno erdvei priklausanti Lenkija papildomų saugumo priemonių lapkričio 8 – 23 dienomis ėmėsi dėl Varšuvoje vykstančios pasaulinės klimato kaitos mažinimo konferencijos.

Pasak Lietuvos sieną su Lenkija kontroliuojančios Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos vado Rimo Jarmalos, šiame ruože Lenkijos pareigūnai visuotinių patikros priemonių nesiėmė.

“Keliaujantieji per Lietuvos ir Lenkijos sieną nepatogumų nepatiria ir dėl dokumentų patikros procedūrų neužtrunka. Savo teritorijoje prie dviejų pagrindinių šalis jungiančių kelių, einančių per buvusius Kalvarijos ir Lazdijų punktus, lenkų pareigūnai budi naudodami mobilias dokumentų patikros transporto priemones”, – sako R.Jarmala

Pasak VSAT pranešimo, Lenkijos pasieniečiai pagal rizikos faktorius čia vykdo pasirinktinį tikrinimą, tačiau jų dėmesio sulaukia ne visi automobiliai ar jais vykstantys asmenys. Šiose vietose naudojamos ir kilnojamosios tokioms patikroms atlikti pritaikytos infrastruktūros priemonės.

Prie kitų mažesnių Lenkiją ir Lietuvą jungiančių kelių kaimyninės šalies pasieniečiai nuolat nebudi, o kontrolei naudoja mobilius patrulius.

Lenkija yra paskelbusi, kad minėtu laiku dvi savaites kontrolė bus vykdoma buvusiuose sausumos valstybės sienos perėjimo punktuose prie sienos su Vokietija, Čekija, Slovakija ir Lietuva. Papildomų saugumo bei kontrolės priemonių Lenkijos teisėsaugininkai taip pat imasi šalies oro bei jūrų uostuose.

Valstybės, priklausančios Šengeno erdvei, yra panaikinusios tarpusavio vidaus sienų kontrolę, tačiau kiekviena šalis ją gali laikinai atnaujinti, kai yra būtina imtis tam tikrų saugumo priemonių siekiant efektyviau užkirsti kelią rimtiems vidaus saugumo ir viešosios tvarkos pažeidimams.

Atnaujinus vidaus sienų kontrolę visų šalių, taip pat ir Lietuvos, piliečiai, įvažiuojantys į Lenkiją, šios valstybės pareigūnams privalo pateikti galiojantį kelionės dokumentą – piliečio pasą arba asmens tapatybės kortelę.

Jokie kiti dokumentai vykti į užsienio valstybę netinka, t. y. į kitą šalį negalima įvažiuoti turint tik vairuotojo pažymėjimą, gimimo liudijimą ir pan.

Tai ne pirmas kartas, kai Šengeno erdvės narė pasinaudoja teise laikinai atnaujinti savo valstybės vidaus sienų kontrolę. Anksčiau dėl didelių sporto renginių bei įvairių aukščiausio rango politikų susitikimų savo vidaus sienų kontrolę buvo atnaujinusios Austrija, Vokietija, Portugalija, Latvija, Prancūzija, Suomija ir kai kurios kitos Šengeno erdvės šalys.

Lenkija pasienio tikrinimus prie savo vidaus sienų atnaujina antrus metus iš eilės. 2012 m. vasarą ši šalis kartu su Ukraina rengė Europos futbolo čempionatą, kurio metu taip pat buvo imtasi analogiškų saugumo priemonių atnaujinant kontrolę prie vidaus sienų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: