Neringos Venckienės FB arch. nuotr.

Laikinoji Seimo tyrimo komisija, sprendžianti dėl “Drąsos kelio” partijos frakcijos seniūnės Neringos Venckienės teisinio imuniteto panaikinimo, prašys prokurorų pateikti vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas mergaitės perdavimas motinai, sakė šios komisijos vadovas socialdemokratas Vytautas Saulis.

“Gauti tą tikrą įrašą, neiškarpytą, nesuklijuotą viena iš pagrindinių mūsų užduočių ir būtų”, – antradienį sudarius laikinąją komisiją žurnalistams sakė jos pirmininkas.

Pati N.Venckienė ne kartą yra minėjusi, kad vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas pernai gegužės 17 dieną Garliavoje, jos namuose, vykęs mergaitės perdavimas motinai, įrodytų, jog mažametė buvo paimta prievarta, o N.Venckienei metami kaltinimai nepagrįsti.

Pernai birželį prašymą panaikinti N.Venckienės, kaip Kauno apygardos teismo teisėjos, imunitetą nagrinėjusi laikinoji Seimo komisija prašė prokurorų pateikti minėtą vaizdo įrašą, bet sulaukė neigiamo atsakymo. Tuomet prokurorai teigė, jog įrašas yra neskelbtina ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Į pirmą posėdį komisija planuoja rinktis kovo 6 dieną.

V.Saulio teigimu, pagaliau reikia padėti tašką vadinamoje Garliavos istorijoje: “Reikėtų padėti taškus, tą skaudų pūlinį reikia vieną sykį išoperuoti”.

Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį kreipėsi į Seimą su prašymu panaikinti N.Venckienės, kaip parlamentarės, neliečiamybę.

Seime antradienį sudaryta laikinoji tyrimo komisija siūlymą parlamentui dėl šio prašymo turi parengti iki kovo 25 dienos. Komisijai vadovaus socialdemokratas V.Saulis, pavaduotoju paskirtas “tvarkietis” Petras Gražulis.

Laikinoji komisija turi parengti rezoliucijos projektą, kuriuo Seimui siūlys apsispręsti, ar tenkinti generalinio prokuroro prašymą.

Kreipdamasis į Seimą dėl buvusios teisėjos, “Drąsos kelio” partijos atstovės neliečiamybės panaikinimo generalinis prokuroras D.Valys iš viso įvardijo šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Pasak D.Valio įtariama, kad prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Kreipdamasis į Seimą D.Valys sakė, kad N.Venckienė “nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 metų gruodžio 16 dienos sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti vaiką jo motinai, taip pat nevykdė antstolio patvarkymų ir Kauno miesto savivaldybės administracijos vaiko teisių apsaugos skyriaus parengtos vaiko bendravimo su motina tvarkos dėl teismo sprendimo vykdymo”.

Prokuroras tvirtino, jog tuometinė teisėja, šiuo metu parlamentarė, žinodama, kad antstolė atvyko vykdyti teismo sprendimo dėl vaiko perdavimo, 2012 metų gegužės 17 dieną trukdė antstolei vykdyti šį teismo sprendimą – “sąmoningai neleido antstolės į vaiko gyvenimo vietą, atsisakė vykdyti teisėtą antstolės nurodymą perduoti vaiką motinai”.

Pasak generalinio prokuroro, turėdama vaiko globėjos statusą N.Venckienė piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis, psichiškai jį gniuždydama – pastatė vaiką prie lango, liepė stebėti kieme susirinkusius asmenis ir kliūčių pašalinimo veiksmus bei techninių priemonių panaudojimą atidarant duris.

“Policijos pareigūnams laikant N.Venckienės rankas, kad vaiko motina Laimutė Stankūnaitė galėtų atitraukti nuo jos vaiką, N.Venckienė, priešindamasi vaiko paėmimui, vaiko akivaizdoje tyčia, ne mažiau kaip penkis kartus spyrė L.Stankūnaitei į pilvą, kojas, ir taip padarė nežymų sveikatos sutrikdymą”, – kalbėjo D.Valys.

Jis taip pat pabrėžė, kad jau po vaiko perdavimo N.Venckienė sudavė kumščiu du smūgius į galvą policijos pareigūnui.

Konstitucija ir Seimo statutas nustato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

Jei rezoliucijos projekte siūloma leisti Seimo narį traukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę, tokiai rezoliucijai priimti reikia ne mažiau kaip 71 balso.

Kėdainių rajono apylinkės teismas 2011 metų gruodžio 16-ąją nusprendė Drąsiaus Kedžio ir L.Stankūnaitės dukrą, kurią globojo jos tėvo D.Kedžio sesuo N.Venckienė, perduoti motinai. 2012 metų balandį Klaipėdos apygardos teismas paliko galioti šį sprendimą.

Teismo sprendimas įvykdytas 2012 metų gegužės 17-ąją. Tuomet panaudojus dideles policijos pajėgas mergaitė paimta iš tetos namų Garliavoje ir perduota motinai. Jos abi tebesaugomos valstybės, judviejų gyvenamoji vieta slepiama.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: