(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

Antradienį Kauno miesto savivaldybės didžiojoje salėje vyko seminaras „Praktinis verslumo ugdymas – norvegų patirtis Kaune”, kurį organizavo Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyrius, Kauno „Saulės” gimnazija bei Kauno pedagogų kvalifikacijos centras.

Kauno pedagogų kvalifikacijos centras vykdo Norvegijos finansinių mechanizmo subsidijų schemos „Patirties perdavimo ir bendradarbiavimo ryšių tarp vietinio, regioninio ir euroregioninio lygio partnerių Lietuvoje ir Norvegijoje stiprinimas” paprojektį „Praktinis verslumo ugdymas – norvegų patirtis”.

„Paprojektis įgyvendinamas bendradarbiaujant su ilgamečiais Kauno miesto partneriais iš Norvegijos – Vestfoldo grafyste, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmais bei viešąja įstaiga „Lietuvos Junior Achievement”. Džiaugiamės, kad Kaunas nori pasisemti gerosios patirties iš Norvegijos ir tikimės, kad ateityje visose miesto mokyklose bus vykdomas šis projektas”, – sakė Norvegijos garbės konsulas Lietuvoje Vytautas Valaitis.

Seminaro dalyvius ir svečius pasveikino ir Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. „Džiaugiuosi jus matydamas miesto savivaldybėje. Mums labai svarbi patirtis, kuria su mumis nori pasidalinti norvegai. Toks gražus bendradarbiavimas bus įvertintas ne tik švietimo srities darbuotojų, bet ir pačių vaikų. Norėtųsi, kad kuo daugiau Kauno moksleivių įsitrauktų į šį projektą. Verslumo ugdymas bus naudingas ne tik vaikams, bet visai Lietuvos švietimo sistemai”, – kalbėjo meras.

Miesto vadovas projekto organizatoriams palinkėjo, kad programa ir toliau plėtotųsi, būtų ugdymo didesnė jaunimo motyvacija. Taip pat padėkojo partneriams iš Norvegijos už gražų bendradarbiavimą.

Seminaro metu pranešimus skaitė Vestfoldo apskrities savivaldybės mero patarėjas švietimo klausimas Leif B. Olsen, Notteroy savivaldybės verslo plėtros skyriaus vadovas Jonathan Hall, Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo pavaduotojas Ona Visockienė ir kiti.

Europos šalyse jau keletą dešimtmečių verslumui ir jo ugdymui skiriamas ypatingas dėmesys. Pažymėtina, jog Norvegijos patirtis, sukurta ugdymo sistema pripažįstama kaip itin vertinga tarptautiniu mastu. Šiuo metu Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose verslumas ugdomas ekonomikos pamokų metu, kuriose didžiausias dėmesys skiriamas tik teorinių žinių perteikimui.

Tuo tarpu Norvegijos mokyklose prioritetinis aspektas suteikiamas praktinių įgūdžių lavinimui, o į ugdomąjį procesą įtraukiama visa bendruomenė: vietos valdžia, mokyklų vadovai, mokytojai bei verslininkai. Šiuo paprojekčiu bus siekiama perimti norvegų patirtį verslumo ugdymo srityje ir pritaikyti ją Kauno mieste.

Paprojekčio tikslas – plėtoti aukštesnio lygmens švietimo darbuotojų, mokyklų vadovų, mokytojų kompetencijas perimant pažangią Norvegijos verslumo ugdymo patirtį bei siekiant švietimo sistemos kokybės gerinimo ir partnerių bendradarbiavimo stiprinimo.

Paprojekčio įgyvendinimo laikotarpis: 2009 m. spalio mėn. – 2010 m. rugpjūčio mėn.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: