© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vienas didžiausių Lietuvoje komercinių bankų DNBpadidino šalies ekonomikos augimo prognozę – realus bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet turėtų augti 2,8 procento.

Kitais metais šalies ekonomikos augimas turėtų sulėtėti iki 2,6 proc., o 2016 metais – vėl augs iki 3 procentų.

“Vertinant ateities perspektyvas, turime pripažinti, kad esame maža ir atvira ekonomika, vidaus vartojimo potencialas yra ribotas. Taigi, ateities plėtrą turėtume sieti su į išore orientuotais sektoriais ir eksportu”, – antradienį spaudos konferencijoje sakė DNB banko vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė.

Anot jos, įgauti ekonomikos augimo pagreitį bus nelengva dėl sudėtingos situacijos pagrindinėse Lietuvos rinkose, o ėjimas į naujas rinkas reikalauja laiko.

“Šiemet augimą palaikę investiciniai procesai labai jautrūs verslo lūkesčiams, o besitęsiantis neapibrėžtumas tam nėra palankus. Todėl ateinančiais metais stebėsime šiek tiek santūresnę Lietuvos ūkio raidą”, – kalbėjo I.Genytė-Pikčienė.

Rugpjūčio pabaigoje bankas prognozavo, kad šalies BVP šiemet augs 2,6 proc., o kitąmet ir 2016-aisiais – po 3 procentus.

DNB prognozuoja, kad nedarbo lygis šalyje šiemet sieks 11 proc., kitąmet sumažės iki 10 proc., o 2016 metais – iki 9,5 procento.

Banko analitikai prognozuoja, kad šiemet vidutinis mėnesio atlyginimo augs 4,5 proc., o per ateinančius dvejus metus – atitinkamai 4 proc. ir 5 procentais.

Valdžios sektoriaus deficitas, banko prognozėmis, šiemet bus 1,5 proc. BVP, o 2015 ir 2016 metais atitinkamai 1,8 ir 1 proc. BVP. Einamosios sąskaitos perviršis šiemet turėtų siekti 0,7 proc. BVP, 2015 metais – 0,5 proc. BVP deficitas, o 2016 metais – 2 proc. BVP deficitas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: