Duomenis apie skolininkus jau galima talpinti į kreditų biurą
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Gyventojai, turintys skolos faktą patvirtinančius dokumentus, duomenis apie savo skolininkus – fizinius ir juridinius asmenis – jau gali talpinti kreditų biuro „Creditinfo“ Skolininkų administravimo informacinėje sistemoje.

Tokiu būdu siekiama mažinti augančias gyventojų ir įmonių tarpusavio skolas bei skatinti atsakingą skolininkų elgesį.

„Anksčiau į kreditų biurą talpinti skolininkus galėjo tik juridiniai asmenys. Suteikdami tokią galimybę gyventojams, norime jiems padėti greičiau susigrąžinti skolas.

Be to, tai efektyvi prevencinė priemonė užtikrinant atsiskaitymų skaidrumą, mat informacija apie nepadengtą skolą sistemoje išlieka net dešimtmetį.

Taip pat neretai pasitaiko atvejų, kai vieno šeimos nario skolas turi padengti jo artimieji, kurie dabar gali apie neatsakingą skolininką informuoti ir kitus“, – teigia Marius Zaikauskas, asmeninės kredito istorijos sistemos Manocreditinfo.lt projekto vadovas.

Pasak M. Zaikausko, gyventojai, norėdami kito asmens ar įmonės skolą patalpinti kreditų biure, privalo turėti kurį nors iš ją įrodančių dokumentų: banko išrašą, jeigu vienas šeimos narys moka kito šeimos nario skolą, vekselį, skolos lapelį ar sutartį ir pan.

Duomenų talpinimas į kreditų biurą yra griežtai reglamentuotas. Norėdamas patalpinti informaciją apie kito asmens skolą jam arba šeimos narį, kurio įsiskolinimus dengia, gyventojas turi susisiekti su „Creditinfo“ atstovais. Tuomet jis gauna įspėjamojo laiško, kurį turi išsiųsti savo skolininkui – paprastuoju arba elektroniniu paštu – pavyzdį.

Išsiuntęs minėtą laišką, kuriame skolininkas informuojamas apie tai, kad, negrąžinus skolos, duomenys apie ją bus patalpinti kreditų biuro sistemoje, gyventojas turi atvykti į „Creditinfo“ atstovybę Vilniuje.

Pateikus asmens tapatybę ir skolą įrodančius dokumentus, pasirašoma sutartis, ir duomenys apie skolą per 30 kalendorinių dienų nuo laiško skolininkui išsiuntimo patalpinami į kreditų biurą.

Anot Manocreditinfo.lt projekto vadovo, atsakomybė už į skolininkų sistemą talpinamą informaciją tenka ją pateikusiam gyventojui, o jeigu paaiškėja, kad ji yra klaidinga, toks asmuo turi atsakyti įstatymu nustatyta tvarka.

Duomenis apie savo skolininkus kreditų biure gali talpinti tik asmenys, sulaukę 18-os metų. Minėtos paslaugos mokestis siekia 60 litų.

Kreditų biuro „Creditinfo“ Skolininkų administravimo informacinę sistemą (SAIS) sudaro išsami informacija apie privačių ir juridinių asmenų skolas, taip pat papildoma juridinė, ekonominė ir kontaktinė informacija apie juridinius asmenis.

SAIS buvo sukurta bankų, lizingo ir telekomunikacijų bendrovių iniciatyva ir dabar prieinama visiems ūkio subjektams. Ši sistema yra skirta įsiskolinimų prevencijai bei esamų įsiskolinimų mažinimui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: