(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šiais metais kovo 5 – 11 d. medicinos studentai iš viso pasaulio susirinko Indonezijoje, šalies sostinėje Džakartoje. Renginyje dalyvavo daugiau kaip 700 medicinos studentųi iš 72 šalių. Du kartus per metus, kovo ir rugpjūčio mėn., Pasaulio medicinos studentų federacija – IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations)- rengia aukščiausio lygio susitikimus, generalines asamblėjas, kurių metu dirbama komitetų darbo grupėse: visuomenės sveikatos, reprodukcinės sveikatos, medicinos mokslo, žmogaus teisių ir taikos, profesinių mainų ir mokslinių mainų.

Lietuvos medicinos studentų asociacijos (LiMSA) prezidentas Lukas Sveikata dalyvavo prezidento sesijose, kitas atstovas iš Lietuvos Petras Petkevičius patirties sėmėsi organizacijos valdymo sesijose.
Pristatytas ir naujas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto vardas bei šiais metais rengiama tarptautinė medicinos studentų mokslinė konferencija “International Health Sciences Conference”, LiMSA vykdomas projektas “Studijuok sveikai”.

IFMSA – antra pagal dydį sudentų organizacija pasaulyje, vienijanti apie 1,2 mln. medicinos studentų iš 102 pasaulio šalių. Lietuvos medicinos studentų asociacija nuo 1992 m. yra pilnateisė šios asociacijos narė.
Šiemet IFMSA konferencijos tema “Nelygybė ir skirtumai sveikatos apsaugoje” skatino studentus atsigręžti į didžiąsias PSO deklaracijas ir kalbėti apie didelę žmonių sveikatos ir gyvenimo kokybės nelygybę skirtinguose pasaulio regionuose.

Kartu su PSO pranešėjais UNESCO ir IFMSA nariai svarstė, kokios tokių netolygumų priežastys bei veiksniai, ką IFMSA nariai, medicinos studentai, gali keisti. “Mąstyk globaliai, veik lokaliai,” teigia IFMSA moto.
“Džiaugiamės, jog šiemet bene pirmą kartą Lietuvos medicinos studentai buvo atstovaujami kovo mėn. IFMSA asamblėjoje. Tai nebūtų įmanoma be visų LiMSA narių atsidavimo, LSMU administracijos ir akademinės visuomenės paramos. Tikimės, jog kitose generalinės asamblėjose turėsime dar didesnes Lietuvos delegacijas ir džiaugsimės dar produktyvesniu darbu,” kalbėjo L.Sveikata.

Anot LiMSA prezidento, „Susitikimų metu mūsų studentai turi galimybę bendrauti su kolegomis iš įvairiausių pasaulio šalių, semtis patirties iš stiprias studentų savivaldas turinčių valstybių: Vokietijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Olandijos, Šveicarijos studentų. Mūsų asociacija jau daugiau kaip dešimtmetį palaiko itin draugiškus ryšius su Baltijos jūros regiono medicinos studentais iš Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos. Bendravimas su užsienio medicinos studentais – tai išskirtinė galimybė dalintis gera patirtimi ir mokytis vieniems iš kitų, kaip medicinos studentai gali daryti įtaką žmonių sveikatai, tobulinti medicinos studijų programas, dalyvauti profesiniuose mainuose ir ugdyti visapusiškai išsilavinusią medicinos studento asmenybę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: