Džiazo yra kasdien – Kaune jaunų ir energingų muzikos profesionalų Mykolo ir Motiejaus Bazarų iniciatyva rengiami džiazo improvizacijos vakarai, sutraukiantys ne tik margą publikos paletę, bet ir naujausius šalies džiazo projektus tai įrodo.

Nors improvizacija yra būdinga visiems muzikos stiliams, šiandien šis muzikinės išraiškos elementas labiausiai siejamas su Džiazu. Dar praėjusiame amžiuje Amerikoje užgimusi ir visame pasaulyje išplitusi džiazo vakarų (jam session) tradicija įtvirtino pamatus ir padėjo išsikeroti nesenstančiam skambesiui. Energingi Džiazo ritmai ir išraiškingos improvizacijos tapo neatsiejama miestų naktinio gyvenimo dalimi. Gaivūs jam session vėjai neaplenkia ir Kauno, kur jau pusę metų kas antrą trečiadienį restorane „Avilys“ vyksta kompanijos „Bazarai JazzTrain“ rengiami improvizacijų vakarai „Jazz Session“. Balandžio 20 d., trečiadienį, 20 val. vyksiančio vakaro metu, publikos dėmėsiui bus pristatytas išskirtinio šalies jaunosios kartos pianisto Anderjaus Polevikovo projektas „Blue Organ Trio“. Antroje dalyje laukiami visi jam session provokatoriai.

Vienintelė grupė Lietuvoje, grojanti vargoninį džiazą – „Blue Organ Trio“. Legendinis „Hammond“ garsas ir muzika, išjudinanti net kukliausius klausytojus. A. Polevikovo suburtas trio groja originalias kompozicijas, kuriose klasikinis skambesys derinamas su modernia harmonija bei ritmika. Programoje taip pat skamba J.Smith’o, J. De Francesco ir kitų džiazmenų, išgarsinusių šį instrumentą, muziką. Nuo subtilių baladžių iki „deginančių“ tempų, nuo bliuzo iki soul – unikalus skambesys ir puikus atlikimas. Prie vargonų išvysime projekto iniciatorių Andrėjų Polevikovą, kuris, beje, itin retas svečias Kaune, su gitara gros Andžej Zujevič, o mušamaisiais gros Andrius Kairys.

Jau tapo tradicija, jog pirmoje jam session vakarų dalyje pasirodo nauji džiazo kolektyvai, pristatantys savo autorines programas, arba tradicinio džiazo temų interpretacijas. Antroje dalyje klausytojai gali įsitikinti, kad džiazas tikrai pulsuoja Kauno kultūros venose. Į vakarą susirinkę muzikantai dalinasi įspūdžiais ir patirtimi tradicinio džiazo rėmuose, t. y. improvizuoja džiazo standartų temomis. Vienas renginio išskirtinumų – tai, kad muzikuojama veik akustiškai. Būtent taip, kaip reikalauja džiazo tradicija.

Per gana trumpą renginio gyvavimo laiką, publika „Avilyje“ jau turėjo progą pasimėgauti atlikėjais ir iš užsienio: Olandijos, Švedijos bei JAV, ir susipažinti su džiazo tradicijos kerais iš arčiau.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: