(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos užsienio prekybos duomenys toliau džiugina ir rodo, kad mūsų šalies eksportuotojai geba išlaikyti esamas ir persiorientuoti į naujas eksporto rinkas, komentuodamas ketvirtadienį paskelbtus eksporto rodiklius teigia ūkio ministras Dainius Kreivys. Kaip skelbė Statistikos departamentas, šių metų spalio mėnesį, palyginti su rugsėju, eksportas padidėjo 1,3 procento. Atmetus mineralinių produktų (naftos produktų ir pan.) eksportą, augimo rodiklis siektų net 6,1 procento.

„Eksporto suma yra ypač svarbus rodiklis, kurį Ūkio ministerija stebi su didžiuliu dėmesiu. Juk būtent eksportas parodo, kaip Lietuvos ūkiui sekasi įveikti krizę”, – teigė D. Kreivys.

Po to, kai šių metų balandį buvo fiksuotas žemiausias Lietuvos eksporto lygis nuo pat 2007 metų, kas mėnesį statistiniai duomenys rodo laipsnišką, tolygų augimą. „Nuo pavasarį fiksuotų žemumų esame paaugę jau 23 proc.”, – sako ūkio ministras.

„Jei išsilaikys dabartinės tendencijos, galima tikėtis, kad Lietuvos eksportas apie kitų metų 3-iąjį ketvirtį jau turėtų pasiekti prieškrizinį lygmenį, – sako ministras. – Todėl visokeriopai remiame ir remsime mūsų šalies eksportuotojų pastangas įeiti į naujas rinkas ir išlaikyti geras pozicijas esamose.”

Eksportui remti Ūkio ministerija skiria lėšų pagal įvairias Ekonomikos skatinimo plano priemones. Viena jų – „Naujos galimybės” – yra itin populiari tarp verslo įmonių. Parama suteikiama naujų rinkų paiešką atliekančioms verslo įmonėms, pavyzdžiui, finansuojant rinkodaros planus skverbtis į užsienio rinkas. Šiuo metu „Naujų galimybių” priemonei skirta 100 mln. litų, tačiau gautų beveik 600 įmonių paraiškų bendra suma siekia net 175 mln. litų. Paraiškos šiuo metu vertinamos, o sutartys už beveik 30 mln. litų sumą jau sudarytos. Iki 2009 m. gruodžio 31 d. ketinama paskirstyti didžiąją dalį visos skirtos 100 mln. litų sumos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: