Eksportuotų prekių kainos sumažėjo 0,9 proc.
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos statistikos departamentas praneša, kad per mėnesį (2011 m. rugpjūčio mėn., palyginti su liepos mėn.) eksportuotų prekių kainos sumažėjo 0,9 procento, o importuotų prekių – 2,4 procento.

Eksportuotų prekių kainų pokytį per mėnesį lėmė sumažėjusios pagamintų pramonės produktų kainos. Iš pagamintų pramonės produktų bendrajam kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo sumažėjusios rafinuotų naftos produktų (3,6 proc.), variklinių transporto priemonių (2,7 proc.), pieno produktų (1,5 proc.), plastikinių gaminių (1,3 proc.) bei padidėjusios pagrindinių chemikalų, trąšų ir azoto junginių (1,3 proc.), drabužių, išskyrus kailinius drabužius, (2 proc.) kainos.

Taip pat bendrajam kainų pokyčiui įtakos turėjo 6,1 procento padidėjusios atliekų surinkimo, tvarkymo ir šalinimo, medžiagų atgavimo produkcijos kainos.

Didžiausią įtaką bendrajam importuotų prekių kainų pokyčiui turėjo sumažėjusios žalios naftos (8,1 proc.), žuvų ir kitų žuvininkystės produktų (6,5 proc.) bei padidėjusios kitų, niekur kitur nepriskirtų, kasybos ir karjerų eksploatavimo produktų (3,5 proc.) kainos.

Iš pagamintų pramonės produktų bendrajam kainų pokyčiui įtakos turėjo sumažėjusios variklinių transporto priemonių, priekabų ir puspriekabių (1,8 proc.), pieno produktų (1,7 proc.), augalinių ir gyvūninių riebalų ir aliejaus (1,5 proc.) kainos bei padidėjusios kitų bendrosios paskirties mašinų ir įrangos (1,6 proc.), avalynės (3,6 proc.) kainos.

Per metus (2011 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2010 m. rugpjūčio mėn.) iš eksportuotų prekių daugiausia pabrango žalia nafta – 33,6 procento, chemikalai ir chemijos pramonės gaminiai – 28,8, rafinuoti naftos produktai – 27,9, o atpigo kompiuteriniai, elektroniniai ir optiniai gaminiai – 11,1 procento.

Per metus iš importuotų prekių daugiausia pabrango kiti kasybos ir karjerų eksploatavimo produktai – 43 procentais, rafinuoti naftos produktai – 30,3 procento, žalia nafta ir gamtinės dujos – 27,7, o atpigo tabako gaminiai – 8,1, kompiuteriniai, elektroniniai ir optiniai gaminiai – 5,5 procento.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: