(c) wikimedia commons archyvo nuotr.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis liepos 16-17 dienomis Almatoje vykusiame neformaliame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) šalių narių užsienio reikalų ministrų susitikime paragino toliau tęsti Europos ir Eurazijos saugumo dialogą.

„Turime tęsti Korfu procesą ir atviras diskusijas apie sunkiausias mūsų bendro saugumo problemas“, – teigė ministras.

Europos ir Eurazijos saugumo dialogas, dar kitaip vadinamas Korfu procesu – 2009 metų birželio 27-28 dienomis Graikijoje Korfu saloje vykusiame neformaliame ESBO šalių narių užsienio reikalų ministrų susitikime pradėtas diskusijų apie Europos saugumo ateitį procesas.

Almatoje užsienio reikalų ministrai taip pat aptarė didžiausius iššūkius ESBO regionui ir organizacijos vaidmenį kovojant su jais ir Kazachstano pasiūlymą surengti ESBO šalių vadovų susitikimą.

A.Ažubalis pabrėžė, kad šiame neformaliame ministrų susitikime būtina nuspręsti dėl ambicingo veiksmų plano, apibrėžiančio būdus, kaip spręsti saugumo problemas euroatlantinėje ir Eurazijos erdvėje, ir numatančio tvirtas veikimo priemones organizacijai, jos pirmininkui ir institucijoms.

Liepos 16 dieną Lietuvos užsienio reikalų ministras, kaip būsimas ESBO pirmininkas 2011 metais, dalyvavo ESBO trejeto susitikime, kuriame aptarė situaciją Kirgizijoje ir organizacijos šalių narių vadovų susitikimą, kurį kazachai siūlo surengti šiais metais Astanoje.

Trejetui taip pat priklauso šiais metais organizacijai pirmininkaujantis Kazachstanas ir 2009 m. jai vadovavusi Graikija.

Be to, A.Ažubalis Almatoje susitiko su Armėnijos, Azerbaidžano, Graikijos, Jungtinės Karalystės, Kazachstano, Kirgizijos, Rusijos, Tadžikistano, Turkmėnistano užsienio reikalų ministrais, Uzbekistano užsienio reikalų viceministru, ESBO Parlamentinės Asamblėjos prezidentu. Susitikimuose didelis dėmesys buvo skiriamas saugumo iššūkiams regione, sureguliavimui Kirgizijoje, Lietuvos kaip būsimos ESBO pirmininkės veiklai 2011 m., ESBO vadovų susitikimui ir jo darbotvarkei, taip pat dvišalių santykių plėtrai. Ministras planuoja aplankyti visas Centrinės Azijos valstybes kitais metais.

Ministras susitikime su Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu aptarė ESBO darbotvarkę, transnacionalines grėsmes ESBO regione. Aptardami dvišalius klausimus ministrai akcentavo premjerų V.Putino ir A.Kubiliaus iniciatyvą surengti abiejų šalių Pasitikėjimo forumą. Rusijos pusė laukia konkretaus Lietuvos pasiūlymo. Ministras Ažubalis informavo apie ketinimus Lietuvos pirmininkavimo ESBO pradžioje aplankyti pagrindines sostines, tarp jų Maskvą. S. Lavrovas pritarė, kad tai būtų tikslinga.

Iš Kazachstano ministras vyks į Kabulą, kur liepos 20 dieną vyks tarptautinė Afganistano donorų konferencija.

LR Užsienio reikalų ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: