Europos sklandymo čempionate – juodas antradienis
(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Rugpjūčio 9 d. Europos sklandymo čempionate virto juodu antradieniu. Puikios oro sąlygos starto vietoje (Pociūnuose) ir nieko blogo nežadanti prognozė buvo nuteikę čempionato organizatorius dar vienam sėkmingam pratimui.

Bet pokštą iškrėtė gamta, ir vykdydami maršrutą sklandytojai pateko į nepageidautiną oro srautą, kuris sužlugdė visų pilotų ir organizatorių planus sėkmingai užbaigti aštuntą pratimą.

Vienas po kito sklandytuvai buvo priversti tūpti aikštelėse arba įjungti variklius, jei tokius turėjo, ir su jų pagalba grįžti į Pociūnus. Tiesa, antradienio nutūpimas aikštelėse ne visiems pilotams baigėsi sėkmingai.

Antai šveicaras Markus Gaumann neįvertino situacijos ir buvo priverstas nutūpti miške. Nuo tokio nusileidimo sklandytuvas sudužo, laimei, pilotui nieko baisaus neatsitiko. Jam Seinuose (Lenkija) buvo suteikta medicininė pagalba.

Pakėlimo metu avariją patyrė ir italo Thomo Gostero pilotuojamas sklandytuvas. Dėl kol kas neaiškių priežasčių sparnas lietė žemę ir buvo nutraukta sklandytuvo uodega.

Atviroje klasėje aštuntas pratimas pripažintas neįvykusiu, nes 100 km ribos neįveikė nė vienas sklandytuvas, o norint, kad pratimas būtų užskaitytas, reikia, jog bent 25 proc. klasės pilotų įveiktų minėtą ribą.

Užtat 15 m klasėje 100 km ribą įveikė 8 sklandytuvai, o tai daugiau negu 25 proc., todėl šioje klasėje aštuntas pratimas buvo užskaitytas. Sudėtingose sąlygose geriausiai sekėsi vengrui Gyorgy Gulyas, kuris nuskrido 126,7 km, antras buvo švedas Gunnar Axeisson (115,4 km), trečias – suomis Tapio Tourala (105,6 km).
Kęstutis Miliūnas ir Gintautas Zubė atitinkamai nuskrido 92,3 ir 90,1 km ir užėmė 10-tą bei 11-tą vietas.

18 m klasėje 100 km ribą įveikė prancūzas Eric Bernard (243,9 km), Mindaugas Žaliukas (118,1) ir Gintautas Butnorius (117,9) bei lenkas Zbigniew Nieradka (116,9), bet pratimas nebuvo užskaitytas.

Bendroje įskaitoje po 8 pratimų 15 m klasėje lyderiais išlieka Prancūzijos atstovai Christophe Ruch (6405 taškai), Denis Guerin (6245) ir Louis Bouderlique (6218). G. Zubė yra tryliktas (5602), K. Miliūnas – 21-as (4760). Šioje klasėje varžosi 25 sklandytuvai.

18 m klasėje po septynių pratimų pirmas dvi vietas užima Lenkijos pilotai Karol Staryszak (6499) ir Zbigniew Nieradka (6347). Trečioje vietoje Peter Eriksen iš Danijos (6307). M. Žaliukas – dvyliktas (5601), G. Butnorius – dvidešimt pirmas (4873).

Atviroje klasėje po 7 pratimų pirmauja vokietis Markus Frank (6250), antrą vietą užima Petr Krejcirik iš Čekijos (6104), trečią – prancūzas Killian Walbrou.

Gintaras Drevinskas užima aštuntą vietą (5532), Stasys Skalskis – devynioliktą (3217).

Lietuvos sklandymo feredacijos prezidentas ir šių varžybų organizacinio komiteto pirmininkas Vytautas Sabeckis teigia, jog tokio atvejo, kai patyręs sklandytojas patiria avariją pakilimo metu, neprisimena.

Komentuodamas sklandytojo iš Šveicarijos atvejį, kai sklandytuvas nutūpė miške, pasakė, jog pilotas smarkiai rizikavo nukreipdamas sklandytuvą virš miško ir, matyt, neįvertinę galimos rizikos, buvo priverstas tūpti ant medžių viršūnių. Esą sklandytuvas buvo su varikliu, bet, greičiausiai, nesuveikė, tad teko atlikti avarinį nusileidimą.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: