(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai, sveikindami visus su didžiosiomis metų šventėmis, įspėja: šventiniame šurmulyje būkite atsargūs su spalvingaisiais fejerverkais, petardomis ir alkoholiu. Neatsargus elgesys su ugniniais fejerverkais gali ne tik sugadinti šventinę nuotaiką, bet ir pavojingai sužaloti.

Naujųjų metų naktį viena dažniausių gaisrų ir ypač – susižalojimų priežastis yra petardos. Pasigrožėti spalvingu reginiu, kuries nušviečia dangų į orą pakilus fejerverkams, visada malonu, bet nereikia pamiršti atsargumo priemonių. Šiemet Kauno medicinos universiteto klinikų vaikų ligų klinikų duomenimis, jau nukentėjo 2 vaikai. Džiugu, jog Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės traumų punktas dar neužregistravo tokių duomenų.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai dar kartą primena: petardas reikia sprogdinti laikantis visų saugumo reikalavimų. Neleiskite vaikams be priežiūros linksmintis su pavojingais sprogiais fejerverkais ir petardomis.

Baiminamasi, kad dėl sunkmečio nesuaktyvėtų savadarbių sprogmenų naudojimas. Pirotechnikos gaminiais prekiaujantys verslininkai su liūdesiu konstatuoja, kad šių šventinių prekių pardavimas šiemet sumažėjo kone perpus. Deja, kaip pastebi Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė A. Didžiokienė, savadarbės petardos ir fejerverkai žymiai pavojingesni nei pirktiniai. Tėveliai turėtų prižiūrėti, kad jų mažieji išradėjai neeksperimentuotų su sprogstamosiomis medžiagomis, dėl kurių gali stipriai susižaloti.

Nesilaikant saugumo priemonių, gresia nudegimai. Nudegimas yra labai sunkus audinių pažeidimas, kurio pasekmės priklauso nuo nudegimo laipsnio, nudegusio ploto ir vietos. Nudegus trečdalį ir daugiau kūno – galima mirtis.

Nudegus būtina skubi pagalba, nes aukšta temperatūra audinius dar veikia ir po to, kai pašalinimas deginimą sukeliantis veiksnys. Nudegimo vietą būtina kuo skubiau atšaldyti; kelioms minutėms pakišti po tekančiu šaltu vandeniu, po to uždėti ledo. Taip šaldyti reikia ne trumpiau kaip 10 minučių. Nepatartina imtis „liaudiškų“ priemonių, kaip tepimas įvairiais riebalais, barstymas miltais ar druska – tai gali tik pakenkti. Buitiniai riebalai, riebaliniu pagrindu pagaminti kremai, putos hermetizuoja karštį odoje ir pakenkimas tik gilėja. „Liaudiškomis“ priemonėmis galima žaizdoje sukelti infekciją, jos didina skausmą ir uždegimą, trukdo žaizdai gyti.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria išgerti nuskausminamųjų vaistų, jei labai skauda. Jei nudegimas platesnis kaip 10 proc. kūno paviršiaus, maždaug žmogaus delno pločio, arba gilus, būtina kviesti greitąją medicinos pagalbą telefonu 112.

Reklama: FEJERVERKAS

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: