(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Dainavos poliklinikoje atidaryti du gydomosios fizinės kultūros kabinetai, kurie anksčiau buvo vadinami kineziterapijos kabinetais.

Pirmasis apie tokių kabinetų svarbą ir reikalingumą Kauno poliklinikose prabilo mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius. Jis paskaitė K Dineikos ir K. Labanausko knygą „Fizinė kultūra – sveikatos šaltinis“ (1959m.) ir nutarė šia idėja sudominti Kauno poliklinikų vadovus.

Dainavos poliklinikos vadovas Giedrius Andziukevičius pirmasis visa tai įgyvendino – Fizinės medicinos reabilitacijos skyriuje atidarė Gydomosios fizinės kultūros kabinetus.

Kabinetų atidarymo metu medikai kalbėjo, kad nuo šiol keičiami ne tik kabinetų pavadinimai, bet ir juose atliekamos procedūros. Dabar pacientai bus gydomi pagal Karolio Dineikos, gydomosios fizinės kultūros pradininko Lietuvoje, metodiką.

Dainavos poliklinikos Fizinės reabilitacijos skyriaus vyresnioji ordinatorė Nerija Petrulaitienė sakė, kad skyriaus misija yra gilinti visuomenės žinias apie sveikesnį gyvenimo būdą, fizinį aktyvumą ir siekti, jog mankšta taptų kasdienio gyvenimo dalimi, todėl neatsitiktinai pradėta dirbti vadovaujantis Karolio Dineikos metodika, kurioje akcentuojamas organizmo vientisumo principas. Pagal šią metodiką vedamoje psichofizinėje treniruotėje taikomos specialios mankštos ir kvėpavimo pratimai, kurie yra derinami su raumenų įtampa ir atsipalaidavimu.

Gydomosios fizinės kultūros 229 ir 237 kabinetuose sveikatą atgauti ir ją sustiprinti padės kineziterapeutės Jūratė Šapokaitė ir Lina Kaktaitė. Gydomosios fizinės kultūros kabinetuose vyks ir individualūs, ir grupiniai (8-10 pacientų) užsiėmimai vaikams bei suaugusiesiems. Siekiant efektyvaus gydymo ir geriausio rezultato Dainavos poliklinikoje gydomoji fizinė kultūra yra kartu derinama su masažu, fizioterapija.

Gydomosios fizinės kultūros privalumas – gydymas judesiu, o ne vaistais: įvairūs fiziniai pratimai naudojami sergančiam žmogui gydyti, siekiama padėti kuo greičiau ir visiškai sugrąžinti sveikatą bei darbingumą. Esminiai gydomosios fizinės kultūros elementai yra fiziniai pratimai, kurie gali būti taikomi raumeniui, raumenų grupei, sąnariui ar sąnariui grupei.
Dainavos poliklinikoje nuolat rūpinamasi naujais gydymo metodais, nes to reikalauja laikmetis – gyventojai dabar domisi sveika gyvensena ir nori gydytis ne tik vaistais.

Mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius apžiūrėjo Fizinės reabilitacijos skyrių, domėjosi įvairiais gydymo metodais, kalbėjosi su poliklinikos vyriausiuoju gydytoju Giedriumi Andziukevičiumi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: