Futbolą žais ant plausto iš 15 tūkstančių butelių
(c) Vienybe.lt archyvo nuotr.

15 tūkstančių panaudotų plastikinių butelių. Tiek rengdamiesi „Žaliajai futbolo dienai“ surinko entuziastai iš Raseinių rajone esančios Ariogalos ir jos apylinkių.

Šeštadienį, rugsėjo 24 d., šiame mieste visi norintys galės dalyvauti futbolo turnyre ant Dubysos upėje iš butelių padaryto plausto su aikštele bei pramogauti muzikiniame koncerte.

Šis renginys – tik vienas iš daugelio futbolo įkvėptos jaunimo savanorių draugijos „Ariogalos vienybė“ projektų.

Butelius rinko kelis mėnesius

„Žalioji futbolo diena“ – antrus metus iš eilės „Ariogalos vienybės“ organizuojamas renginys, kuris apjungia ekologiją, futbolą, muziką ir gerą nuotaiką. Pagrindinis šventės akcentas – futbolas aikštelėje ant plausto, kuris įleidžiamas į Dubysą ties Ariogalos Dainų slėniu.

Nuo birželio mėnesio dirbę jaunieji entuziastai plausto statybai iš Raseinių savartyno, rajono gyventojų bei Dubysos upės surinko ir surūšiavo apie 15 tūkstančių plastikinių butelių. Jie bus kaip pagrindas, kuris laikys plaustą upėje, o kitas medžiagas statybai ariogaliečiai įsigijo arba gavo su Raseinių krašto judėjimo „RASAI“ pagalba.

„Pernai surinkome 20 tūkstančių ir turėjome ambicingą tikslą šį skaičių viršyti. Vis tik turbūt šiemet žmonės jau atsakingiau rūšiuoja plastikinius butelius ir jų surasti tiesiog per sunku.

Bet kokiu atveju, džiaugiamės tuo, ką pavyko padaryti, ir kad prisidedame prie taršos mažinimo bei aplinkos tvarkymo“, – teigė „Ariogalos vienybės“ prezidentas Steponas Nacius.

Jo vizijoje – kitąmet surengti keturių stichijų futbolo dieną, kurios metu būtų galima žaisti ne tik ant vandens (plausto), bet ir į orą pakeltoje aikštelėje, ant žemės ir per ugnį.

Jaunimą įkvėpia futbolas

Draugija „Ariogalos vienybė“ vienija neabejingą futbolui ir aplinkai jaunimą, kuris ne tik sportuoja ir siekia tobulėti, bet ir patys kuria bei prižiūri reikalingą infrastruktūrą, talkomis prisideda prie Ariogalos miesto viešų erdvių priežiūros.

Pavyzdžiui, žiemą tvarko apleistus šlaitus, šalina krūmus, geni medžius, tvarko miesto parkus.

Jaunuosius entuziastus bendram tikslui sutelkia futbolas. „Ariogalos vienybė“ aktyviai dalyvauja Lietuvos futbolo federacijos (LFF) programoje „Sugrąžinkime vaikus į stadionus“ (SVIS) ir savo iniciatyva organizuoja futbolo turnyrus ir šventes. Pernai draugijos renginiuose bei stovyklose dalyvavo net 3500 žmonių nuo 6 iki 78 metų amžiaus.

Pasak „Ariogalos vienybės“ vadovo S.Naciaus, didelį impulsą jiems davė LFF SVIS programos projektas „Vasaros linksmoji futbolo mokykla“:

„Nuo jos atvykimo į Ariogalą vaikai pradėjo aktyviau sportuoti, jiems pradėjome organizuoti futbolo treniruotes. Pagal SVIS pavyzdį futbolo mokyklas, turnyrus, jaunųjų lyderių būrelius organizuojame kituose miesteliuose, gabesnius vaikus kviečiame į treniruočių stovyklas.“

Ariogaliečiai džiaugiasi, kad pavyko pasiekti, jog vietos gimnazijoje pirmokams būtų ne tik bendra fizinio lavinimo, bet atskira futbolo pamoka. „Patys taip pat stengiamės gilinti žinias, dalyvauti įvairiuose seminaruose. Glaudžiai bendradarbiaujame su LFF, jos darbuotojai niekada neatsisako padėti“, – pasakojo „Ariogalos vienybės“ vadovas.

Futbolo aikštes tvarkėsi patys

Organizuojant futbolo užsiėmimus bei varžybas entuziastai susidūrė su didžiuliu infrastruktūros trūkumu. Vis dėlto po kelių metų pastangų „Ariogalos vienybei“ pavyko sutvarkyti ne tik pagrindinį miesto stadioną, bet ir apleistuose teniso kortuose įsirengti LFF dovanotą naudotą dirbtinės dangos aikštelę.

„Stadionas anksčiau buvo tiesiog kaip pieva, kurioje ganydavosi karvės, ji buvo šienaujama kartą per metus. Džiaugiamės, kad veją po truputį pavyko atgaivinti, į ją kasmet daug investuojame.

Neseniai įsirengėme ir dirbtinės dangos aikštelę, kuri mums leis beveik visus metus organizuoti kokybiškas futbolo treniruotes. Anksčiau dėl didelio sporto salės užimtumo tekdavo apjungti kelias amžiaus grupes ar net apskritai nerengti treniruočių“, – aiškino S. Nacius.

Futbolo inventoriaus – aprangų, kamuolių, tinklų ir vartų – draugija įsigijo per įvairius konkursus, socialinus fondus. Tarp jų buvo ir LFF paramos futbolui fondas, kuris ariogaliečiams šiemet skyrė 2000 litų vertės paramą inventoriui.

„Žalioji futbolo diena“ vyks šeštadienį, rugsėjo 24 d., prie Ariogalos Dainų slėnio.

Nuo 12 valandos visi norintys galės ant plausto Dubysoje dalyvauti futbolo varžybose 3 prieš 3. Visai šalia taip pat vyks kultūrinė Ariogalos miesto šventė. 17 val. „Ariogalos vienybės“ kvietimu koncertuos žinoma grupė „Biplan“, o 18.40 val. jaunosios Raseinių rajono žvaigždės – Gintarė ir Marijus Liakai bei Karolina Juškaitė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: