Vyriausybės veiklos indeksas
(c) Viešai.lt archyvo nuotr.

Prieš tris mėnesius startavusiame ir visas valstybės išlaidas skelbiančiame tinklalapyje viešai.lt buvo patalpinti nauji, dar niekada Lietuvos istorijoje vienoje vietoje nepateikti valstybės išlaidų duomenys, kuriais sutiko pasidalinti Ministro Pirmininko tarnyba ir LR Finansų Ministerija.

Viešai.lt komanda apdorojo ir patogia forma vartotojams pateikia detalias visų valstybės institucijų išlaidas nuo 2008 metų.

Šiuo metu galima rasti kiekvienos institucijos visų atliekamų programų išlaidas pagal ekonominę klasifikaciją t. y. išlaidas darbo užmokesčiui, komandiruotėms, komunaliniams patarnavimas, įvairiam turtui įsigyti bei matyti pokytį su praėjusiais metais.

Pagal pateikiamą duomenų kiekį ir jų išsamumą viešai.lt projektas neturi analogų visoje Rytų Europoje. Visiems išlaidų duomenims tinkamai suklasifikuoti prireikė daugiau nei 400 tūkst. įrašų, išrikiuotų beveik per 40 tūkst. eilučių. Iki siektino valstybės išlaidų skaidrumo dar toli, tačiau tai didelis žingsnis pirmyn.

Viešai.lt komanda tikisi piliečių susidomėjimo, kokiems tikslams išleidžiami jų mokami mokesčiai, ar tai daroma efektyviai. Su duomenimis kviečiami dirbti ir analitikai, kurie galėtų įžvelgti neefektyvumus bei teikti konstruktyvius pasiūlymus padėčiai gerinti. Tam tikslui visi duomenys lengvai prieinami įvairiu formatu bei nuorodomis į originalius šaltinius.

Komanda ketina ir toliau plėsti pateikiamos informacijos kiekį, pateikti jį kuo vaizdžiau ir suprantamiau, straipsniuose išsakyti kritinius ar teigiamus pastebėjimus, teikti pasiūlymus. Prie projekto prisideda vis daugiau savanorių ir entuziastų, kurie padeda apdoroti didelius informacijos kiekius. Tai leis jau netrukus tinklalapyje paskelbti naujos informacijos.

Viešai.lt informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: