(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Vaistų gamintojai 2010 metams didina į Lietuvą įvežamų dalies populiarių vaistų kainas, atlikusios lyginamąją kainų analizę konstatuoja Lietuvos vaistines vienijančios organizacijos.

„Dažnai naudojamų vaistų vadinamosios CIP kainos – tai yra kaina, už kurią vaistus parduoda gamintojai ir jų atstovai – 2010 metams neretais atvejais kyla 10-30 proc., lyginant su kainomis, kurios buvo nustatytos 2009 metams“, – sako Nacionalinės vaistų prekybos asociacijos direktorė Jūratė Kulberkienė.

Vaistininkai pastebi, kad šis gamintojų sprendimas sutampa su Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Seimui pateiktomis Farmacijos įstatymo pataisomis, kurios nenumato gamintojų ir jų atstovybių kainų reguliavimo.

„Vyksta tai, apie ką ne kartą perspėjome SAM atstovus – nereguliuojant gamintojų ir atstovybių kainų, o imantis tik dalinių veiksmų vaistai Lietuvoje nepigs, o brangs“, – sako Nepriklausomų farmacijos įmonių asociacijos vadovė Elena Kvedarienė.

95 proc. Lietuvoje parduodamų vaistų yra importuojami iš užsienio valstybių. Gamintojo ir jų atstovybių kainos dalis galutinėje Lietuvoje parduodamų vaistų kainoje sudaro nuo 72-93 proc.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: